Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Schrijver (Bo Weevil) wil zuiverheid textielproductie bewaken:

"Gemiste kans dat textiel niet opgenomen is in bio-regelgeving"

Tholen - In augustus heeft de Europese Commissie besloten om textiel niet op te nemen in de biologische wetgeving. Jan Schrijver van Bo Weevil betreurt dit enorm. "Ik vind dit echt een ernstige zaak. De commissie ziet textiel niet als een agrarisch product, maar er zijn zoveel natuurlijke grondstoffen die je biologisch kunt verwerken, zoals hennep, linnen, zijde, katoen en wol. Het is een gemiste kans dat dit niet in de regelgeving opgenomen wordt. Op deze manier blijft de markt voor biologisch textiel stilstaan. En als we niet uitkijken zal het niveau zelfs nog verder gaan dalen."

Jan heeft er wel vertrouwen in dat het in dat bio-textiel in de toekomst wel opgenomen zal worden in de regelgeving. "De Global Organic Textile Standard, GOTS, zet zich momenteel volop in om de Europese Commissie van gedachten te laten veranderen. Zij zijn er van overtuigd dat als gevolg van dit besluit verwarring bij de consument zal ontstaan. En het risico op zogenaamde greenwashing neemt verder toe. Dat is precies wat deze sector niet kan gebruiken. Het is voor mij erg belangrijk dat we de bio-textielproductie zuiver houden en dat kan alleen met een duidelijke regelgeving."

GOTS heeft volgens Jan een dermate goede naam in de wereldwijde bio-textielmarkt opgebouwd dat naar hen wel geluisterd zal worden. "GOTS is een wereldwijd begrip geworden. Al merk ik dat Europa hierin wel iets achter blijft. Ik waak er ook voor dat het GOTS-logo op een juiste manier gebruikt wordt. Het logo staat tegenwoordig maar te pas en te onpas overal bij. Op de website van GOTS staan formulieren die je kunt invullen wanneer je ziet dat het logo onrechtmatig gebruikt wordt. Dit lijkt op klikken, maar is zo belangrijk. De consument moet echt beschermd worden."


Marktontwikkelingen

Vorig jaar gaf Jan in een artikel op Biojournaal al aan bezorgd te zijn over ontwikkelingen op de natuurtextielmarkt. De situatie is nog altijd niet verbeterd. "Het niveau van textiel is de laatste jaren heel snel gedaald. Als je bekijkt welke grondstoffen er allemaal gebruikt worden, daar word ik echt niet vrolijk van", aldus Jan. "Ook heb ik het gevoel dat de kledinggiganten om me heen het begrip duurzaamheid gekaapt hebben. En ik ben niet blij met hoe ze hiermee omgaan. Het kwaliteitsniveau van het textiel daalt meer en meer."

Campagne tegen kledinggigant

De bio-katoenen T-Shirts van Bo Weevil worden op dit moment ingezet in een campagne tegen kledinggigant Abercrombie&Fitch. De shirts zijn bedrukt met de tekst 'I am too beautiful to wear Abercrombie & Fitch'. Bo Weevil reageert hiermee samen met Native Circles op een uitspraak van de eigenaar van Abercrombie & Fitch. Die gaf aan dat zijn kleding te mooi is om door zwervers gedragen te worden. "In het begin ging dit heel hard, nu is het wat rustiger, maar Native Circles gaat de campagne binnenkort weer een 'push' geven."


Anna Drijver en Frederique van der Wal in de campagne-shirts.

Voor meer informatie:

Jan Schrijver
Bo Weevil
Harderwijkerweg 38A
3852 AD Ermelo
0341 562067
[email protected]
www.boweevil.nl