Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Duurzaam en eerlijk hoeft niet suf te zijn"

Bio-katoenen schorten van Dieuwertje – Hip en wereldvriendelijk

Deze zomer presenteerde Annemieke Broenink, de vrouw achter 'van Dieuwertje', een collectie schorten. Door vakmensen gemaakt, in textielstad Enschede, van biologische katoen. Niet (alleen) voor in de keuken, maar om elke basic outfit een hippe en sexy uitstraling te geven. Handig ook, geen tas mee, toch alles bij je.

Mooie vrouwelijke rondingen

De opkomst van het ouderwetse schortje, trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelde het al. Volgens haar door de dienstbare symboliek en de fetisjistische look door de open achterkant. Twentse Annemieke is daar wat nuchterder over. Zij denkt dat de schorten van Dieuwertje niet zozeer een onderdanig voorkomen hebben, maar vooral een vrolijke, stijlvolle toevoeging zijn aan iedere garderobe. Bedacht en gemaakt voor alle vrouwen, voor elk figuur. De schorten onderstrepen de mooie vrouwelijke rondingen, ook als die wat guller zijn.


Wereldvriendelijk

De schorten van Dieuwertje worden gemaakt van biologische katoen, GOTS-gecertificeerd. Want de wereld moet nog wat langer mee. Omdat Annemieke Broenink niet mee wenst te werken aan uitbuiting van buitenlandse (kinder)arbeiders, maar wil dat de producenten onder eerlijke omstandigheden een goede boterham verdienen aan het maken van de schorten, worden ze in textielstad Enschede gemaakt. Door vakmensen, in het gezellige naai-atelier van Thomas Zeyrek, op kleine schaal. Dat aan deze manier van produceren een prijskaartje hangt moet dan maar, aldus Annemieke. "Wereldvriendelijk en eerlijk produceren lukt met deze bijzondere schorten nog niet goedkoop. Aan de andere kant, de schorten van Dieuwertje kun je eindeloos combineren met heel eenvoudige, effen kleren. Die zijn vaak al voordelig te krijgen van duurzame stoffen en fairtrade."


Imagoboost

Annemieke 'van Dieuwertje' Broenink had eerder een kookboekenwinkel en verkooppunt van de Vegetarische Slager in Enschede. Het leek haar destijds leuk om een collectie tafel- en keukenlinnen te bedenken. Het kwam er niet van. Toen de winkel anderhalf jaar geleden sloot, kwam er meer tijd om andere plannen uit te werken en ontstonden ideeën om schorten te ontwerpen. Niet voor aan het fornuis, maar als mode-item.

De oorspronkelijk uit Enschede afkomstige Ying Yong, studente aan de Artez mode-academie van Arnhem, maakte op basis van deze ideeën de eerste schetsen.

Annemieke werkte deze uit en liet de schorten maken. "Ik wil graag iets moois neerzetten, laten zien dat duurzaam en eerlijk niet suf hoeft te zijn. Gelukkig krijgen wereldvriendelijke manieren van produceren steeds meer positieve aandacht en hebben ze daardoor een echte imagoboost gehad. Natuurlijk is het serieus noodzakelijk om zuiniger te zijn op onze wereld. Maar als het kan graag met een gezonde portie vrolijkheid."

Via internet te koop op www.vandieuwertje.nl. Tevens te koop bij ART fashion aan de Kolperstraat 26 te Den Bosch. Vanaf 39 euro.
Publicatiedatum: