Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AgriPlace: de duurzaamheid-LinkedIn voor de voedingsketen

AgriPlace wordt een online platform voor het verzamelen en delen van duurzaamheiddata in de voedingsketen voor boeren en andere actoren.

Binnen de voedingsketen is wereldwijd het gebrek aan betrouwbare informatie over productieprocessen een uitdaging voor het maken van vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Stichting People 4 Earth is daarom samen met haar partners volop bezig met de ontwikkeling van AgriPlace, een online platform voor actoren in de voeding- en landbouwsector. Op het platform kunnen alle actoren beginnend bij boeren en tuinders zelfstandig duurzaamheiddata verzamelen over hun productieprocessen. Deze informatie kunnen zij vervolgens eenvoudig via het platform delen met andere actoren in de keten over de hele wereld. Een soort van LinkedIn voor duurzaamheid dus. Middels het platform kan er gezamenlijk worden gewerkt aan verduurzaming. U kunt meer te weten komen over AgriPlace op: www.agriplace.org.


AgriPlace: hoe werkt het

Op Agriplace kunnen de verschillende actoren in de voedingsketen de duurzaamheid van hun productiemethoden in kaart te brengen. AgriPlace biedt ruimte aan uiteenlopende aanbieders van duurzaamheidstandaards, vragenlijsten, checklists en meetinstrumenten die de actoren kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in hun situatie. De eerste tool die wordt aangeboden op het platform is de Farmer self assessment Checklist van het SAI Platform (ook beschikbaar in het Nederlands!). Daarnaast bespreken we op dit moment met andere aanbieders van duurzaamheidstandaards het online zetten van hun meetinstrumenten.

Wat AgriPlace uniek maakt is haar methode waarbij overlap tussen verschillende meetinstrumenten en vragenlijsten geïdentificeerd wordt, waardoor de gebruikers geen dubbel werk hoeven te verrichten op het moment dat zij hun data over hun producten hebben ingevoerd. AgriPlace biedt zo een eenvoudige, tijd- en kostenbesparende oplossing om duurzaamheiddata te verzamelen en te delen. Gebruikers kunnen hun voortgang bijhouden, benchmarken met andere gebruikers en hun duurzaamheidprestaties in de markt promoten en nieuwe samenwerkingsvormen aangaan met business partners. AgriPlace zal voor boeren en tuinders gratis te gebruiken zijn, voor overige actoren zal voor meer geavanceerde toepassingen een lidmaatschapsfee worden gevraagd om de kosten van AgriPlace te dekken.

Partners en samenwerkingsmogelijkheden

De ontwikkeling van AgriPlace wordt in een project van 3 jaar financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, Gourmet BV, ICCO en de Rabobank. Stichting People 4 Earth nodigt alle stakeholders uit om samen te werken bij de verdere ontwikkeling van het Platform.

De biologische sector is geïnteresseerd en de ketenorganisatie Bionext is ook deelnemer aan het project. Verder hebben de stichting VeldLeeuwerik en Albron aangegeven dat ze interesse hebben om pilots te doen met AgriPlace.

People 4 Earth verwelkomt landbouworganisaties, voedingsbedrijven, retailers, universiteiten en andere organisaties die hun duurzaamheidinstrumenten willen aanbieden op AgriPlace of willen meehelpen met de verdere ontwikkeling van het platform.
Publicatiedatum: