Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer dan 6000 liter gevaarlijke chemische middelen bespaard

Change the world sleeping, zo makkelijk is het

In 2012 hebben Yumeko en haar klanten slapend de wereld wat mooier gemaakt. Door meer dan 6000 liter gevaarlijke chemische middelen en chemicaliën te besparen. Door miljoenen liters vervuild water te voorkomen. Door honderden mensen fair en veilig werk te bezorgen. En door heel veel dierenleed te voorkomen. Yumeko gebruikt namelijk voor de productie van haar eco bed- en badcollectie alleen biologisch en fairtrade gecertificeerde katoen en wol.

Meest vervuilende gewas

Gewoon katoen is het meest vervuilende gewas op aarde. Bijna 25% van alle bestrijdingsmiddelen wordt namelijk gebruikt op katoen. Hierdoor liggen jaarlijks meer dan 1 miljoen boeren in het ziekenhuis met vergiftiging door gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bij de teelt van biologisch katoen wordt geen gebruikt gemaakt van kunstmest, chemische gewasbeschermings- en ontbladeringsmiddelen. Veel van deze middelen zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. Dit geldt ook voor de vele chemische stoffen die worden gebruikt tijdens het wassen, kleuren, bleken en bijvoorbeeld strijkvrij maken van het katoen.

Faire omstandigheden

Naast deze milieubesparende maatregelen zorgt de gecertificeerde katoen van Yumeko ook voor de boeren, fabrieksmedewerkers en de gezinnen. Zij werken allen onder faire omstandigheden en krijgen hiervoor een fair salaris. Ook verderop in de keten, in de bedrijven waar kleding en bijvoorbeeld ons bedlinnen worden gemaakt, zorgt de Fairtrade certificering voor vele voordelen voor de werknemers. Denk daarbij aan een 48-urige werkweek, goed verlichte en veilige werkplekken, goede (vegetarische) lunch, ziektekostenverzekering en er is zelfs een crèche aanwezig. Hoe belangrijk deze omstandigheden zijn heeft het vreselijk ongeluk in Bangladesh deze maand wel aangetoond. Fairtrade zorgt hier voor controle in de hele keten: van katoenplant tot eindproduct.


Miljoenen liters water

De gehele productieketen van Yumeko houdt ook rekening met mogelijke vervuiling van water. Omdat er bij de productie van het katoen geen gebruik wordt gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen en chemicaliën, vloeit er ook geen gif het grondwater in. Bij de productie van conventioneel katoen wordt veel water verspild. Voor het telen van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van betere irrigatiemethoden waardoor veel minder water wordt gebruikt.

Beter voor de dieren

Ook dieren krijgen de aandacht van Yumeko. Bij alle producten wordt gelet op het welzijn van de dieren. Door dit beleid voorkomen we grove schendingen van dierenrechten en daarmee hebben onze producten bijgedragen aan een vrolijk bestaan van honderden schapen die een beter leven hebben en is voorkomen dat er tienduizenden ganzen levend geplukt worden in China. Yumeko maakt geen gebruik van ganzendons omdat deze vaak levend worden geplukt. Het dons van Yumeko is afkomstig van Nederlandse eenden die onder goede omstandigheden op een eendenfarm op de Veluwe leven. Ook de schapen van Yumeko zijn blije schapen. Ze lopen lekker buiten in de wei, worden op zorgvuldige wijze geschoren en ze worden niet preventief geënt.

Klik hier voor het gehele impact report.
Publicatiedatum: