In 1992 introduceerde de Duitse biologische voedingsfabrikant Rapunzel Naturkost het Hand in Hand-label, waarmee voor het eerst de doelen van biologische teelt en fair trade gecombineerd werden. Daarom spelen zowel de ecologische kwaliteit van de producten als de samenwerking met de leveranciers een belangrijke rol.

Het begon toe in het midden van de jaren tachtig de biologische pionier Joseph Wilhelm, oprichter en eigenaar van Rapunzel Naturkost, afreisde naar Bolivia op zoek naar biologische cacao. Daar overtuigde hij de cacaoboeren van het El Ceibo Cooperative van de voordelen van de biologische landbouw. Tegelijkertijd presenteerde Rapunzel zich als een betrouwbare koper van biologische cacao, de onderneming betaalde veel hogere prijzen dan de norm op de wereldmarkt toentertijd. De onderlinge overtuiging die Rapunzel tot op heden hanteert is dat ecologische duurzaamheid altijd economische en sociale duurzaamheid nodig heeft. Vanuit deze samenwerking is het Hand in Hand-programma in de vroege jaren negentig ontwikkeld. Op dat moment was het programma het eerste in zijn soort.

Vandaag de dag verwerkt en verkoopt Rapunzel biologische grondstoffen van vijftien Hand in Hand-partners uit twaalf verschillende landen in Aziƫ, Afrika en Latijns-Amerika. Meer dan 90 Rapunzelproducten zijn voorzien van het label. Dit zijn onder andere cacao, koffie, kokos, suiker, sesamzaad, quinoa, palmolie, mango's, cashewnoten en pecannoten.

De omzet van deze producten neemt voortdurend toe en zit nu op ongeveer 17 miljoen euro. De Hand in Hand-producten zijn daarmee goed voor meer dan 10 procent van de totale bedrijfsomzet. Voorwaarde voor het verkrijgen van het label is dat meer dan 50 procent van de bio-grondstoffen worden geproduceerd door Hand in Hand-boeren.

Rapunzel doneert elk jaar 1 procent van de aankoopprijs van de grondstoffen aan een fonds dat sinds 1997 gezamenlijk wordt beheerd door Rapunzel en het 'German Environmental Aid' (DUH). Met dit fonds worden non-profit en eco-sociale projecten in ontwikkelingslanden ondersteund. Sinds 1998 heeft het fonds al meer dan 154 projecten over de hele wereld gesteund, met meer dan 665.000 euro. Meer informatie is hier te vinden.