Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste wereldwijde biologische katoencampagne gelanceerd

Belangrijke spelers in de internationale textielindustrie worden uitgedaagd om te gaan voor biologisch katoen - de meest betrouwbare standaard voor duurzame textielproductie.

Peter Melchett, directeur van de Britse Soil Association stelde tijdens de Sustainable Textiles Conference in Hong Kong de volgende vraag aan leidinggevenden in de textielindustrie: "Have you cottoned on yet?"De website www.cottonedon.org is op 4 oktober. In navolging daarvan riep Melchett de industrie op om een halt toe te roepen aan de wereldwijde milieuschade en bedreigingen voor het levensonderhoud van de katoenboeren, veroorzaakt door conventionele katoenteelt en de verwerking van dat katoen.

Tot 80 procent van de wereldwijde katoenproductie bestaat momenteel uit genetisch gemodificeerde gewassen. En de verscheidenheid aan chemische gewasbeschermingsmiddelen veroorzaken de nodige risico's voor mens en milieu. Tegelijkertijd is de verwachting dat de wereldwijde vraag naar bio-katoen met ten minste 10 procent zal groeien in 2011-2012.

Maar sommige merken slagen er niet in om zich te committeren aan de biologische normen. Zonder de steun van deze merken zullen de boeren en het milieu voortdurend bloot worden gesteld aan de sociale, ecologische en economische risico's die verbonden zijn aan de productie van regulier katoen.

"Het is bewezen dat biologisch katoen positieve effecten heeft voor mens en milieu. Als het aankomt op het maken van betrouwbare duurzaamheidsclaims, gaat er niet boven bio-katoen", aldus Melchett.

De campagne is gelanceerd door de Soil Association en de Global Organic Textile Standard (GOTS), de toonaangevende standaard voor biologische textielverwerking.

In de campagne wordt de nadruk gelegd op deze vijf voordelen van de biologische productie: Geef controle aan de landbouwers in plaats van de GGO-bedrijven, elimineer gevaarlijke synthetische gewasbeschermingsmiddelen, help landbouwers bij het voeden van hun families, bespaar kostbaar water en ga de strijd aan tegen de klimaatverandering.

Kijk voor meer informatie op: www.cottonedon.org

Bron: Fibre2fashion.com
Publicatiedatum: