De Stadsboerderij en Eco Fields in 2012 meest innovatieve bio-bedrijven

Aanmeldingen Ekoland Innovatieprijs welkom

Ekoland, het onafhankelijke vakblad voor de biologische keten, reikt nu voor de zesde keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. Aanmeldingen voor de Ekoland Innovatieprijs zijn weer welkom. Iedereen mag biologische boeren of tuinders aanmelden. Het aanmeldformulier is hier te downloaden.

In 2012 is de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan twee innovatieve biologische bedrijven: aan Tom Saat en Tineke van den Berg van de Stadsboerderij uit Almere en aan Bart en Marina Boon en hun medewerkers van Eco Fields uit Wekerom (Gelderland). De Ekoland Innovatieprijs 2013 wordt feestelijk uitgereikt op woensdag
23 januari op de BioVak in de IJsselhallen te Zwolle.Winnaars van vorig jaar ontvingen flinke publiciteit, ketencontacten en veel complimenten van gemeente tot vaste klanten. In 2012 is de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan twee innovatieve biologische bedrijven: aan Tom Saat en Tineke van den Berg van de Stadsboerderij uit Almere en aan Bart en Marina Boon en hun medewerkers van Eco Fields uit Wekerom (Gelderland). Menko, Wridzer en Petra Datema van de Onstaheerd in Sauwerd (Groningen) wonnen de derde prijs, Ina Eleveld en Peter Govers van Hansketien uit Mantinge (Drenthe) de tweede prijs.

Tineke van den Berg en Tom Saat van de Stadsboerderij startten hun akkerbouwbedrijf met vleesvee ruim 15 jaar geleden uit het niets. De Stadsboerderij pacht gronden van de gemeente Almere (ruim 140 hectare akkerbouw) en vervult tevens een publieksfunctie voor de stedelingen. Met bezoeken van schoolklassen, een groot oogstfeest, Boergondisch feestmaal, zorg, verkoop in winkel en op de boerenmarkt op eigen erf, theatervoorstellingen, zonnepanelen met burgerfinanciering is de Stadsboerderij een veelzijdig bedrijf. De nieuwste investering: een
voorhuis met boerderijkeuken biedt ruimte aan makers van lokaal voedsel.Veehouder Bart Boon van kalverhouderij Eco Fields startte succesvol met opfokken, afmesten en verkopen van vlees van biologische stiertjes. Voordat Eco Fields begon met het afmesten van stierkalveren, verdwenen de biologische stierkalveren in de gangbare mestkalverhouderij. Nu krijgen de stierkalveren bij Eco Fields weidegang en huisvesting in ruime potstallen. Door te kiezen voor dubbeldoelrassen stierkalveren slaagt Bart Boon erin een goed slachtgewicht en rendement te bereiken. Met een eigen slagerij op het erf en betrouwbare levering aan vaste afnemers zoals slagers, restaurants, horeca en grootkeukens wist Bart Boon een regelmatige afzet van zijn kalfsvlees op te bouwen. Productinnovatie, zoals kalfskroketten in grote diepvriesverpakking, is door de eigen slagerij uitstekend mogelijk.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit oud-akkerbouwer Jan Jonkman, oud-bodemonderzoeker Jan Bokhorst en Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Maria van Boxtel. Bezoekers aan de BioVak kunnen kennismaken met de genomineerden tijdens de presentatie op woensdag 23 januari 2013.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven