Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smiley bestaat vandaag 30 jaar :-)

De smiley, het eerste zogenaamde emoticon, is al dertig jaar onder ons. Het ':-)'-symbooltje werd in 1982 voor het eerst gebruikt in een elektronische boodschap aan studenten.

Computerwetenschapper Scott Fahlman van de Carnegie Mellon University in Pittsburg was de creatieve geest, die destijds niet kon bevroeden welke vlucht zijn spontane creatie zou nemen.

Rumoer rond een studentengrap over een besmetting op de universiteit leidde tot een debat over de grenzen van humor binnen de muren van de instelling. Fahlman kwam met twee symbooltjes op de proppen om aan te geven of iets wél ( :-) ) of niét ( :-( ) grappig bedoeld was.

Geclaimd

Het tekentje werd in de loop der jaren vaker geclaimd, maar er is geen enkel bewijs dat deze oer-smiley al vóór 1982 werd gebruikt. Fahlmans bericht werd begin deze eeuw wél teruggevonden door een Microsoft-medewerker, op oude back-ups van de universiteit. Fahlman verzond het bewuste bericht op 19 september 1982 om 11:44 uur.

De wetenschapper is inmiddels 64 jaar en moet weinig hebben van de moderne, veelkleurige en doorgaans kant-en-klare emoticons. "Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens."

Bron: BNR 
Publicatiedatum: