India heeft als eerste land op nationaal niveau normen voor biologisch katoen ingevoerd. Tot nu toe volgden textielproducenten private normen voor biologisch textiel, die niet in overeenstemming waren met internationale normen. De nationale certificering, 'Indian Standards for Organic Textiles' (ISOT), is opgenomen in het 'National Standards for Organic Production' (NPOP).

Deze introductie zal naar verwachting de biologische textielexport in India gedurende het huidige fiscale jaar met 50 procent doen toenemen (tot zo'n 219 miljoen euro). Dit blijkt uit cijfers van APEDA. Volgens deze organisatie kwam de Indiase bio-textielexport het afgelopen fiscale jaar nog uit op zo'n 150 miljoen euro.

Tijdens de lancering van de 'Indian Standards for Organic Textiles' (ISOT), dat op 30 juli 2012 in werking is getreden, gaf APEDA-voorzitter Asit Tripathy al aan dat de nieuwe certificeringsnorm niet alleen de vraag naar bio-textiel zal verhogen, maar dat dit ook voordelen zal opleveren voor zowel plaatselijke producenten als het milieu.

De nieuwe certificering is gericht op de invoering van uniforme normen met wereldwijde erkenning, met name in belangrijke markten zoals Europa en Japan. Deze stap zou de aanvaardbaarheid van de Indiase biologische producten in de overzeese markten stimuleren.
 
Bron: Fibre2fashion.com