Geschat op 115 miljoen euro

Nieuw record voor Deense biologische export

Voor het vijfde jaar op rij heeft Denemarken een bio-exportrecord bereikt. Dit blijkt uit cijfers van Statistics Denmark. De export is in de afgelopen vier jaar meer dan verviervoudigd. Organic Denmark ziet ook voor de komende jaren een groot potentieel voor eco-export. De export wordt geschat op zo'n 115 miljoen euro in 2010, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2009.

"De biologische sector in Denemarken is groeiende en tegelijkertijd neemt de binnenlandse consumptie toe", zegt Klaus Bentzen van Organic Denmark. "Het potentieel is enorm, ook omdat de wereldwijde bio-markt blijft groeien. De nieuwe investeringen van het kabinet in de promotie van de bio-export zal ons helpen om de export nog verder uit te bouwen."

Organic Denmark is bezig om een aantal grote exportpromoties (vooral in Duitsland en Zweden) te organiseren, hiervoor worden biologische bedrijven verzameld.

Duitsland is het belangrijkste exportland voor Denemarken, daar gaat 44 procent van de Deense bio-producten naartoe. Zuivelproducten en eieren waren met 49 procent in 2010 de belangrijkste productcategorie├źn.

Met een aandeel van 36 procent, domineerden groente en fruit de invoer van biologische producten. De tweede grootste groep is granen en graanproducten met 15 procent. En de invoer van diervoeders vertegenwoordigde 9 procent. Klaus heeft diverse redenen voor de stijgende invoer. "De invoer stijgt, maar blijft onder het niveau van 2008. De stijging is een natuurlijk gevolg van de trend naar duurzaamheid die merkbaar is. Meer en meer gezinnen gaan voor biologisch. Ook zijn er een aantal producten bij die we niet kunnen produceren in Denemarken, zoals koffie, thee en rijst. En we kampen momenteel met tekorten van bepaalde grondstoffen."

Bron: Organic Denmark via Organic-Market.info

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven