Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vraag en aanbod matchen niet

Premies biologische katoen omlaag in India

Door een daling van de vraag naar biologische katoen in het Westen en een toename van de output zijn grote retailers gedwongen om het verbruik te snijden. Nu blijft dat eco-vriendelijke natuurlijke vezels niet in staat zijn om een kwalitatief verschil te maken, zijn kledingmakers gedwongen om terug te keren naar conventionele variƫteiten.

"Vijf jaar geleden was iedereen op zoek naar biologisch katoen, maar inmiddels ligt de premie substantieel lager. Dit komt voornamelijk door een dalende vraag", zegt katoenanalist A. Ramani in Coimbatore. "Vandaag de dag ligt de prijs van biologisch katoen 5 tot 7 procent hoger dan conventioneel katoen. Vijf jaar geleden verkocht ik bio-katoen nog voor 20 tot 25 procent per pond meer dan gewoon katoen."Prijzen voor biologisch katoen worden meestal gebaseerd op de prijzen van conventioneel katoen. De prijs voor Shankar-6, een veel gebruikte Indiase katoenvarieteit, ligt nu op 110 dollarcent per pond. "De groei van bio-katoen is fenomenaal, maar de prijzen dalen als gevolg van de productiestijging", zegt Narendra Lodaya. Zij produceert bio-katoen in Mumbai. "De productie van biologisch katoen is in India sinds 2006 meer dan verdriedubbeld."

Venus Garments in Ludhiana, exporteur van breigoed naar internationale retailers als Tom Tailer en Wal-Mart, heeft een daling van nieuwe orders geconstateerd. "Vorig jaar heeft Wal-Mart bijvoorbeeld een grote order geplaatst, dit zullen ze dit jaar niet herhalen. De vraag naar kleding van conventioneel katoen stijgt door de hoge kosten voor biologisch katoen", verklaart Anil Jain van Venus Garments. Bronnen in het bedrijfsleven zeggen dat het bedrijf vorig jaar 5-6 miljoen kledingstukken van bio-katoen hebben geleverd aan Wal-Mart.