Mobiele melkrobot voor in de wei biedt perspectief

Op melkveeproefbedrijf Zegveld van Wageningen UR is ervaring opgedaan met een mobiele melkrobot. Ook het netwerk Weiderobotmelken heeft gekeken naar de haalbaarheid van melken met een mobiele melkrobot in de wei. In bepaalde gevallen kan het concurreren met een systeem waarbij de koeien het hele jaar op stal verblijven, zo lezen we in V-focus.

In Nederland is in 2007 de eerste echte mobiele melkrobot ontwikkeld. Op een rupsvoertuig zijn alle voorzieningen gebouwd die nodig zijn voor het melken. Dit betreft onder andere een melkrobot, krachtvoervoorziening, opslag voor melk, water en een aggregaat.

Economisch perspectief

Veehouders in het netwerk Weiderobotmelken overwegen serieus om een mobiele melkrobot aan te schaffen. Belangrijk voor hen is echter of zo’n bedrijfssysteem ook economisch perspectief biedt, want een mobiele melkrobot vergt extra investeringen. Daarom lijkt het niet voor iedere boer een aantrekkelijk systeem. Samen met het netwerk berekende Wageningen UR Livestock Research of robotmelken in de wei in bepaalde situaties economisch aantrekkelijk kan zijn. De berekeningen laten zien dat een bedrijfssysteem met een mobiel automatisch melksysteem in bepaalde gevallen kan concurreren met een systeem waarbij de koeien het hele jaar op stal verblijven.

Contact informatie: Aart Evers, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.