Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amanda Stone van IDH getuige van overstromingen BCI katoenvelden in Punjab

IDH katoen programma manager Amanda Stone bezocht vorige week het Pakistaanse deel van Punjab en ontmoette daar katoenboeren van het BCI (Better Cotton Initiative) programma. Zij was getuige van de start van de overstroming: "De regen die op mijn eerste dag in Rahim Yhr Khan begon te vallen, was de eerste regen in een jaar tijd. De vreugde waarmee de regen werd ontvangen was aanstekelijk."

Rahim Yhr Khan is het commerciële en industriële centrum van het zuidelijk deel van Punjab. Vanaf hier begint de katoen productie in Punjab. "Ik was daar om boeren te ontmoeten die zich hebben aangesloten bij het Better Cotton Initiative en worden ondersteund door WWF Pakistan en BCI."Team prestatie

"Wat mij heel duidelijk werd is dat het BCI programma een gezamenlijke prestatie van het hele team is. De boeren willen echt iets leren en de team willen graag onderwijzen. Tijd is kostbaar voor deze mensen. Trainingen moeten direct hun effect in het veld bewijzen. Gebruikte onderwijstechnieken zijn simpel maar effectief. Van het doorgeven van water van hand op hand om de noodzaak van water management te bewijzen tot straattheater om op de gevaren van pesticiden te wijzen, de rechten van vrouwen en het gevaar van leningen. Teeltechnieken worden uitgelegd aan de hand van tekeningen en wat je op welk moment moet doen, wordt vastgelegd in dagboeken."

Een tractor

Tijdens mijn bezoek heb ik kleinschalige boeren en grote bedrijven ontmoet en ben ik maar 1 tractor tegen gekomen. Toch leveren deze boeren straks aan de mainstream markt voor katoen. Zij hebben geen garanties behalve dat ze hun leven en dat van hun families hopen te verbeteren. Ze zijn vanzelfsprekend trots op hun land en zijn zich wel bewust van de reputatie die Pakistan in de wereld heeft: "We are part of finally some good news coming out of Pakistan."

Enorm meer

"Dit was twee dagen na het vliegtuigongeluk nabij Islamabad waarbij 152 doden vielen en vier dagen voor de schietpartij in Karachi waarbij 37 mensen omkwamen en ondertussen bleef het maar regenen. De katoenvelden die ik vorige week bezocht zijn inmiddels veranderd in een groot meer. De katoen is onherstelbaar beschadigd door het opkomende water."

Onder de boom

"En toch. Het water zal zich terugtrekken, de katoen zal opnieuw geplant worden en het BCI team zal opnieuw haar onderwijsprogramma's en straattheater starten en er zullen weer aantekeningen in dagboeken worden gemaakt. Ik weet zeker dat volgend jaar de Pakistaanse boeren weer onder de boom zullen discussiëren over wat er gedaan moet worden hopend dat de katoenoogst rijk zal zijn en dat iemand er een goede prijs voor zal betalen."

Bron: Initiatief Duurzame Handel

Publicatiedatum: