Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eosta verrijkt citrusgamma met Jucy Gold Oranges:

“Peruaanse bio-perssinaasappel met hoog sapgehalte”

Eosta heeft de eerste Kivinaki Organic Jucy Gold Oranges ontvangen en introduceert daarmee een primeur in haar citrusportfolio. De eerste klanten hebben de sinaasappels inmiddels in de verkoop en de reacties zijn bijzonder positief. "De biologische Valencia-sinaasappels uit Peru hebben een bijzonder hoog sapgehalte van 45%. Dat maakt ze zeer geschikt om vers te persen – thuis, in de horeca én in de sapmachines in de winkel. Bovendien is de kwaliteit uitstekend, evenals de beschikbaarheid van het fruit", aldus Eosta. Gedurende het overzees seizoen verwacht Eosta wekelijks nieuwe aanvoer.

© Eosta B.V.

De Jucy Gold Oranges worden geteeld door kleinschalige boeren van de coöperatie Kivinaki. Zij combineren sinaasappelteelt met gewassen als mango, papaja, kokosnoot en mais – een aanpak die zorgt voor biodiversiteit op de percelen. De teelt is biologisch en weinig intensief, met gebruik van compost en organische mest van zeevogels. "Dankzij deze werkwijze ontstaat een robuust landbouwsysteem. De inkomsten uit de sinaasappelteelt zorgen voor een leefbaar inkomen voor de telers."

© Eosta B.V.

Raingrown: een duurzamer citrusalternatief
De biologische Jucy Gold Oranges worden volledig geteeld op natuurlijke regenval, zonder enige vorm van irrigatie. "Daarmee zijn ze een duurzaam alternatief voor citrus uit regio's waar schaars drinkwater wordt onttrokken aan rivieren en grondwater. Daarnaast ondersteunt biologische teelt ook nog eens een betere bodemstructuur, waardoor regenwater efficiënter wordt vastgehouden en benut."

© Eosta B.V.
Peke van Beek (r), Productmanager Citrus, op bezoek bij een teler

Overheidssteun als katalysator
Onlangs bezochten twee productspecialisten van Eosta de coöperatie Kivinaki in Centraal-Peru. Na een grote uitbraak van koffieroest (La Roya) in 2013 verdween de koffieteelt uit de lager gelegen gebieden en schakelden veel boeren deels over op sinaasappel en gember, vaak naast hun bestaande koffiepercelen op hoger gelegen gronden. "Deze diversificatie vormt nu de basis voor een nieuwe fase: eerst in de vorm van export van biologisch sinaasappelsap, en nu ook als vers product. "Voor Peru is dit project van groot belang. De overheid – via Agroideas – nam het merendeel van de investering in het nieuwe pakstation van Kivinaki voor haar rekening. Een directe impuls voor duurzame teelt en economische ontwikkeling in de regio."

© Eosta B.V.

Voor meer informatie:
Eosta BV
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
Tel.: +31 180 635551
www.eosta.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer