Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meeste veehouders willen hoge BTW op vlees en zuivel voor beter dierenwelzijn en inkomen"

Veehouders zien liever andere maatregelen dan BBB, PVV, VVD en NSC hebben opgenomen in het Hoofdlijnenakkoord. Meerderheid wil wetgeving supermarkten, EU-importheffingen en hogere btw.

Afgelopen maand is een representatieve enquête uitgevoerd door marketingbureau Prosu onder bijna 400 melkvee-, varkens- en pluimveehouders in opdracht van TAPP Coalitie over een beter verdienmodel. De enquête toont aan dat een meerderheid voorstander is van milieuvriendelijke belastingen in Nederland en de EU. De steun is nog groter voor nieuwe verplichtingen voor supermarkten over prijzen, mits dit leidt tot een eerlijker, beter inkomen. Twee derde van de veehouders zeggen nu absoluut geen eerlijke prijs te ontvangen voor vlees, zuivel en eieren. De enquête biedt zicht op kansrijke oplossingen.

TAPP Coalitie, gesteund door ruim 60 partners, presenteert het Prosu-rapport met resultaten van de enquête en ander nieuws op haar Lustrum Congres 29 mei in Amsterdam over eerlijke beprijzing en beloning, o.a. met een EU verkiezingsdebat en een nieuw rapport met visies op dit thema van wetenschappelijke bureau's van VVD, D66, GroenLinks, PvdD en ChristenUnie.

Representativiteit
Door Prosu is uit een databestand van ruim 20.000 veehouders een selectie gemaakt van een representatieve groep veehouders waarmee 230 telefonische interviews zijn afgenomen. De laatste week zijn dezelfde vragen uitgezet bij 9.733 veehouders, waardoor nog 170 extra enquêtes ingevuld werden. Totaal zijn 393 complete enquêtes ingevuld onder 231 melkveehouders, 108 varkenshouders en 54 pluimveehouders (waarvan 59 procent lid was van LTO-Nederland, 15 procent van NMV/DDB melkveehouderij 11 procent POV/varkenshouderij, 6 procent Agractie, 4 procent Farmers Defense Force, 3 procent NAJK en 3 procent BioHuis. Dit levert een betrouwbaarheidsniveau op van de enquête van 95 procent met een foutmarge van 5 procent. Een tweede enquête met dezelfde vragen is nog uitgezet bij 'groene' landbouwclubs, waar nog 60 veehouders deelnamen. Deze uitslagen zijn echter niet meegenomen in de representatieve enquête onder bijna 400 veehouders. Wel kunnen de uitkomsten nu goed vergeleken worden tussen deze twee groepen veehouders in Nederland.

TAPP Coalitie is blij met resultaten. Jeroom Remmers, directeur van TAPP Coalitie: "Wij zetten ons nu vijf jaar in voor eerlijke prijzen voor vlees en zuivel, en zijn dan ook blij dat onze voorstellen ook gesteund worden door een 53 procent meerderheid van de veehouders in Nederland. Uit een consumenten enquête vorig jaar van Ipsos bleek al dat de meerderheid van 57 procent van consumenten onze fiscale plannen ook steunen."

Voor meer info en registratie voor het Lustrum Congres: https://tappcoalitie.nl/nieuws/22039/het-tapp-coalitie-lustrum-congres

Voor meer informatie:
TAPP Coalitie
[email protected]
www.tappcoalitie.nl

Publicatiedatum: