Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vergevorderde samenwerking Staatsbosbeheer en Hillekens Hoeve rond natuurinclusieve landbouw

Tholen - Staatsbosbeheer gaat een vergevorderde samenwerking in het kader van natuurinclusieve landbouw aan met Hillekens Hoeve. De biologische melkveehouderij in Etten-Leur hoopt hierdoor de komende jaren binnen de gemeentegrenzen de kringloop volledig te kunnen gaan sluiten.

Jack Verhulst van Hillekens Hoeve in Etten-Leur vertelt dat ze jarenlang naar grote tevredenheid pachter geweest zijn van het Brabants Landschap en nu de switch gemaakt hebben naar Staatsbosbeheer. "De percelen die we voor Brabants Landschap beheerden, lagen zo'n 13 kilometer van onze boerderij vandaan. In deze nieuwe samenwerking met Staatsbosbeheer gaat het om ruim 41 hectare kruidenrijk grasland op minder dan 5 kilometer afstand van ons bedrijf. We zijn partner van Staatsbosbeheer geworden, dit betekent dat we meer verantwoordelijkheid krijgen. Minimaal 12 jaar mogen we de grond gaan beheren. Omdat het om een langjarige samenwerking gaat kunnen we dit alles beter integreren in de bedrijfsvoering."

Hij geeft aan dat natuurinclusieve landbouw heel goed past bij Hillekens Hoeve. "We willen de natuur een nadrukkelijke plek geven in onze bedrijfsvoering. De ambitie is om de kringloop binnen de gemeentegrenzen de komende jaren volledig te kunnen gaan sluiten. We willen al ons krachtvoer van onze eigen gronden gaan halen. Dat geeft voor beide partijen de nodige toegevoegde waarde en maakt dit tot een mooie samenwerking."

Theo Bakker, coördinerend adviseur natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer, zegt het volgende over de samenwerking: "Jack staat al jaren bekend als één van de voorlopers van natuurinclusieve landbouw. Deze biologische melkveehouderij, vlak bij de natte natuurparel Kelsdonk, experimenteert met natuurinclusieve landbouw in de breedste zin van het woord. Sluiten van de kringloop, een robuust koeienras dat volledig gras gevoerd is, kruidenrijke graslanden en agroforestry op eigen bedrijf. Niet voor niets behoort dit bedrijf tot één van de inspiratiebedrijven voor de Provincie Noord-Brabant Brabant en is het een demobedrijf voor Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook is Jack jaren lang voorzitter geweest van het netwerk Goed Boeren Brabant. Als voormalig pachter van het Brabants Landschap heeft de Hillekens Hoeve ook ruime ervaring met natuurbeheer. Staatsbosbeheer is dan ook blij en trots om met deze ondernemer een vergevorderd partnerschap in het kader van natuurinclusieve landbouw aan te gaan."

Voor meer informatie:
Jack Verhulst
Hillekens Hoeve
Vlaanderbos 6
4874 LS Etten-Leur
06 53760836
[email protected]
www.hillekenshoeve.nl