Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Merle Koomans van den Dries (Odin) over Nieuwe Band:

"Goed eten uit een gezonde landbouw en een eerlijke economie is nu eenmaal leuker"

Nieuwe Band is een merk van Odin. "Nieuwe Band staat al sinds 1983 voor topkwaliteit biologische en biodynamische levensmiddelen, voor een eerlijke prijs en met een goed verhaal", aldus Merle Koomans van den Dries, directeur bij Odin. Tot het aanbod van Nieuwe Band behoren complete ranges in granen, sappen, peulvruchten, melen, noten, zaden, zuidvruchten en andere verpakte producten.

Vitale voeding van de beste boeren
Merle: "Voor Nieuwe Band werken we met leveranciers en boeren die écht een verschil maken. Met biologische en biodynamische producten die bijdragen aan een gezonde bodem, een grote biodiversiteit en een rijke natuur. Zoals het gerenommeerde Duitse bedrijf Rapunzel, leverancier van onder andere granen, bouillons en toetjes. Zij halen het grootste deel van hun mooie biologische en biodynamische producten van boeren uit hun directe omgeving. Of neem een ander Duits bedrijf, Beutelsbacher, dat de sappen van Nieuwe Band produceert. Beutelsbacher is een familiebedrijf dat al generaties lang samenwerkt met de beste biologische en biodynamische telers uit eigen regio."

Samen werken aan korte ketens
Een mooi voorbeeld van het korter maken van de keten is Nieuwe Band boekweit, geeft Merle aan. "Boekweit kwam voorheen vooral uit China. Nu dragen we bij aan de herintroductie van de boekweitteelt in onze eigen streken. Eerst door in te kopen bij boekweitprojecten in Duitsland en recent door de biologische boekweitteelt van boer Harry Luring in Groningen te steunen."

Gezond perspectief voor boeren en medewerkers
Wouter Wezenbeek, hoofd Source & Supply bij Odin, vertelt ook graag wat meer: "De meeste walnoten komen uit China of de Verenigde Staten. De walnoten van Nieuwe Band komen van Nova Nut uit Moldavië. Het bedrijf wekt zijn eigen energie op met zonnepanelen en is netto-energieleverancier. Nova Nut werkt samen met ruim 1.000 kleine boeren en ongeveer 60 walnotenkraaksters, waarvan er 30 fulltime voor hen werken. De boeren krijgen een eerlijke prijs en de notenkraaksters een inkomen dat 2,5 a 3 keer boven het minimumloon ligt, een ziektekostenverzekering, transport naar hun werk en werkkleding. Dankzij hun inkomsten hebben veel gezinnen een betere levensstandaard. Zo werken we samen aan het beste voedsel, een gezond economisch perspectief voor producenten en hun medewerkers, aan kortere voedingsketens en aan de herintroductie van oude gewassen. Dat past bij Nieuwe Band."

Rijke geschiedenis
In 1983 besluiten winkeliers en producenten uit Groningen, Friesland en Drenthe om samen met de medewerkers van het 'noordelijke ekologische verdeelcentrum de Sutelkoffe' een coöperatieve regionale groothandel op te richten waarbij biologisch, fair trade en van zo dichtbij mogelijk, hand in hand gaan. De Nieuwe Band is een samenvoeging van de namen van twee andere verdeelcentra, De Nieuwe Lelie en De Groene Band.

Groothandel De Nieuwe Band
Groothandel De Nieuwe Band introduceerde in de jaren die volgden zo'n 400 producten onder het label De Nieuwe Band, die grotendeels in eigen productie samengesteld en verpakt werden. Na de samensmelting met Odin in 2018 bestaat groothandel De Nieuwe Band niet meer. De producten en de productieafdeling zijn er echter nog steeds. Een groot deel van de Nieuwe Band-producten wordt dan ook in de eigen productieafdeling in Marum geproduceerd en via de Odin groothandel verkocht. Een deel wordt elders geproduceerd, zoals de Tamari- en Shoyusauzen en de groente- en fruitsappen.

Restyling naar Nieuwe Band
In 2023 wordt het merk De Nieuwe Band gerestyled, waarbij het de 'De' verliest en verder gaat onder de naam Nieuwe Band. Merle Koomans: "De nieuwe uitstraling is kleurrijk, vrolijk en divers omdat Nieuwe Band staat voor diversiteit op het land en op je bord, maar ook omdat goed eten uit een gezonde landbouw en een eerlijke economie nu eenmaal leuker is. Nieuwe Band staat voor topkwaliteit, voorverpakte, smakelijke biologische en biodynamische producten met een duidelijke herkomst en een eerlijk en goed verhaal. Betrouwbaar, nuchter en transparant."

Compensatie plastic verpakkingen Nieuwe Band
Odin is samen met partner Sumthing een pilotproject gestart voor het compenseren van de plastic verpakkingen voor de Nieuwe Band-producten. "Voor Nieuwe Band gebruiken we op dit moment in een jaar 6.000 kilo aan recyclebaar plastic. Natuurlijk zal het grootste deel van dit plastic door onze afnemers gescheiden worden zodat het gerecyled kan worden. Dat is echter niet met al het plastic in de wereld het geval. Daarom financieren we het opruimen van dezelfde hoeveelheid plastic (6.000 kilogram) in de natuur in Cambodja."

Klik hier voor meer informatie daarover.

Publicatiedatum: