Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hennengeluk staat centraal in nieuwe mobiele kippenkar van De Dobbelhoeve

Op de boerderij bij De Dobbelhoeve van Piet De Bolle en zijn gezin in Schilde bij Antwerpen staat in samenwerking met Wijkamp uit Nederland en Biofresh Belgium de eerste kippenkar met bio-kippen. In zo'n kippenkar leven 300 kippen. Geluksvogel staat voor een biologische manier van pluimveehouden in mobiele kippenkarren, gericht op dierenwelzijn, waarbij de dieren op een zo natuurlijk mogelijke wijze leven. Ook de haantjes worden grootgebracht tot vleeshaan, zo heeft de haan ook een functie.

"Dankzij de mobiele kippenkar kan de kip haar natuurlijke gedrag vertonen", vertelt Piet. "Ze kunnen altijd groen gras pikken. De kippenkar wordt geregeld verplaatst in de wei zodat ze altijd verse grassprietjes kunnen pikken. Ook voor het bodemleven is het gescharrel van de hennen interessant. Door zo'n mobiele kippenkar die geregeld van plaats verschuift, is er minimale kans op wormbesmetting."

De biologische eitjes van De Dobbelhoeve worden dus voortaan kakelvers verkocht bij de Ekoplaza winkels in Berchem, Leuven, Sint Amandsberg en Waregem, later zal opgeschaald worden naar alle Ekoplaza winkels in Belgiƫ. "Deze mobiele kippenkar biedt plaats aan 300 blije kippen. Ze hebben op het gelijkvloers een veranda en op de eerste verdieping kunnen ze eten en hun eitjes leggen."

De GeluksVogel richt zich op bio-boeren die kippen als nevenactiviteit willen houden. De kippenkar is zelfvoorzienend en computergestuurd op basis van zonne-energie. Er zit zelfs een kleine eierband in, en er is een hydraulische mestband. De wekelijkse werkzaamheden zijn het verzetten van de kar, het afdraaien van de mestband en het aanvullen van voer en water. Elke dag haal je de eitjes eruit en verzamel je ze in het pakstation.

Binnen het project de GeluksVogel hebben ze ook oog voor duurzaamheid en de kringloopgedachte. Zo beschikt iedere kippenkar over zonnepanelen. De eierdoosjes met bijbehorende wikkels zijn gemaakt van 100% biologisch, recyclebaar materiaal. Er zit statiegeld op de doosjes en de wikkel kan als postkaart worden gebruikt.

Voor meer informatie:
Eddy De Pauw
Biofresh Belgium nv
Legen Heirweg 51
9890 Gavere (Belgiƫ)
[email protected]
www.biofresh.be

Publicatiedatum: