Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM Organics Europe betreurt een GLB-vereenvoudiging zonder visie

IFOAM Organics Europe waarschuwt dat het vrijdag 15 maart door de Commissie gepresenteerde voorstel voor vereenvoudiging van het GLB misplaatst is, omdat het de milieuprestaties van het GLB zal verlagen zonder boeren meer te stimuleren om zich in te zetten voor duurzaamheidsinitiatieven.

Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe: "Dit is een slechte dag voor de Europese voedsel- en landbouwsector. Het voorstel om het GLB te vereenvoudigen is een gemiste kans, omdat het simpelweg de milieueisen verlaagt, maar verzuimt om een 'green by definition'-status toe te kennen en een relatief voordeel te bieden aan boeren die investeren in ambitieuze duurzame landbouwsystemen zoals biologisch. En het verlagen van de conditionaliteitseisen zonder dit te compenseren met een hogere ambitie voor vrijwillige maatregelen zoals ecoschema's komt neer op het ondermijnen van de milieuambitie en de legitimiteit van het GLB en pakt de echte problemen van lage prijzen gekoppeld aan machtsonevenwichten in de toeleveringsketen niet aan."

IFOAM Organics Europe roept de Commissie op om de milieuprestaties van het gemeenschappelijk landbouwbeleid als prioriteit te handhaven. Dit door boeren beter te stimuleren en te ondersteunen om deel te nemen aan een ambitieus milieuherontwerp van hun boerderijen, dat hen weerbaar maakt tegen toekomstige sociale en milieucrises, en om de cruciale kwesties van prijzen en inkomen aan te pakken, met name door de positie van boeren in de voedselketen te verbeteren.

Plagge vervolgt: "De doelstellingen van de Farm to Fork-strategie sturen de Europese landbouw in de juiste richting en het GLB moet deze op zodanige wijze uitvoeren dat meer boeren worden aangemoedigd om over te stappen op duurzame landbouwsystemen. Dit voorstel van de Commissie doet het tegenovergestelde: Het roept de lidstaten op om mee te doen aan een milieuwedloop naar de bodem en moedigt boeren aan om zich minder in te zetten voor collectieve goederen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat landbouwers, met name landbouwers die duurzame productiemethoden toepassen, zoals biologische landbouw, zowel door de markt als door het GLB eerlijk worden beloond voor het leveren van collectieve goederen."

Voor meer informatie: www.organicseurope.bio

Publicatiedatum: