Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 450 klachten over de online verkoop van levensmiddelen

Steeds vaker wordt voeding online aangeboden op het internet en via sociale media. Het FAVV houdt een oogje in het zeil en beschermt de consument, zowel via de controles van de voedselketen, als op het internet. Hiervoor voeren inspecteurs, die vooral gespecialiseerd zijn in e-commerce, enerzijds controles op Belgische webshops, en behandelen ze anderzijds ook klachten van consumenten. In 2022 en 2023 onderzochten deze inspecteurs meer dan 450 klachten over websites of sociale mediaprofielen die voeding aanbieden.

In de meeste gevallen beschikt de verkoper niet over een toelating van het FAVV
Met 240 geregistreerde klachten in 2022 en meer dan 210 klachten in 2023 is het duidelijk dat de consumenten zich afvragen of de verkopers over een toelating beschikken.

Een deel van deze klachten hebben betrekking op voeding die thuis wordt klaargemaakt, zoals gebak en kant-en-klaarmaaltijden, die worden verkocht via sociale netwerken zoals Facebook Marketplace.

Consumenten stellen zich vaak de vraag of de persoon of het bedrijf gekend is bij het FAVV. In de voorbije twee jaar werd deze vraag gesteld bij meer dan een derde van de klachten. Een terechte vraag van consumenten, want bij de grote meerderheid kon effectief worden vastgesteld dat de verkopers niet geregistreerd waren bij het FAVV.

Een toelating bij het Agentschap is nochtans nodig, omdat je als hobby-kok een deel wordt van de voedselketen en dus verantwoordelijk bent voor de voedselveiligheid van je producten.

Waarom moet je ook als hobby-kok een toelating van het FAVV hebben?
Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om gekend te zijn bij FAVV, is het ook belangrijk dat het FAVV snel kan reageren in geval van een incident. Wanneer consumenten ziek worden moet het FAVV kunnen nagaan waar in de voedselketen het probleem zich situeert (bij de verkoper, de leverancier,…) om zo het probleem zoveel mogelijk in te dijken. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met professionele spelers die de regels nauwgezet naleven. Eten verkopen via Facebook Marketplace en andere platformen is dus niet verboden, maar je moet wel deze stappen volgen.

David Clarinval – federaal minister van Landbouw: "Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat voeding dat online wordt verkocht net zo veilig is en aan de regels voldoet als producten die via traditionele kanalen worden aangeboden. Online verkoop wordt steeds belangrijker en de voedselveiligheid moet altijd gegarandeerd zijn. Bovendien dragen efficiënte controles bij aan eerlijkere concurrentie tussen de verschillende aanbieders."

Bron: FAVV

Publicatiedatum: