In de dynamische wereld van biologische producten, zoals granen en rijst, blijkt het waarborgen van voedselveiligheid en het voorkomen van ongedierte in producten een aanzienlijke uitdaging. Het spoorde marktvernieuwer Fumico aan om op een biologisch alternatief voor ongediertebehandeling te realiseren, waarvoor inmiddels ook de Europese markt warmloopt, zo melden ze.

Bij de ontwikkelde behandelingen worden producten in speciale behandelkamers geplaatst, waar vervolgens recepten op basis van product eigenschappen worden ingeladen. Hierbij worden de parameters warmte, CO2 en zuurstof afgestemd voor effectieve behandeling van diverse producten, variërend van granen en rijst tot cacao en koffie.


Peter van der Ven en Marcel van Ringelesteijn van Fumico Bio & QPS Services op de BioFach van vorig jaar in Neurenberg

Van pilot naar centraal thema tijdens Biofach
Vorig jaar draaide Fumico tijdens de Biofach een pilot om zijn biologische oplossingen voor productinfestaties te presenteren. Al snel bleek dat bedrijven - op grotere schaal dan verwacht - worstelen met infestaties en vaak niet op de hoogte zijn van effectieve oplossingen. Deze problematiek leidt soms tot onnodig verlies van grote hoeveelheden besmette producten, een onderwerp dat centraal staat in de komende editie van de Biofach.

Biologisch label blijft behouden
De lagedrukbehandelingen voorkomen niet alleen het verlies van besmette producten door plagen, maar dragen ook bij aan het behoud van het biologische karakter van de producten. Marcel van Ringelesteijn van Fumico benadrukt: "Bedrijven investeren extra in het biologisch inrichten van het productieproces. Het zou doodzonde zijn als een enkele infestatie het biologische label tenietdoet. Daar hebben wij ons hard voor gemaakt én een oplossing voor gevonden."

Uitbreiding in Europa kwestie van tijd
Vanwege het succes van de pilot op de Biofach vorig jaar, zijn er concrete plannen om de kamers dit jaar ook aan klanten aan te bieden. Momenteel worden gevorderde gesprekken gevoerd met bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Dit is tevens een cruciale reden om dit jaar opnieuw deel te nemen aan de Biofach en het concept verder te promoten. Marcel van Ringelesteijn: "Hiermee willen wij ervoor zorgen dat de bekendheid van deze oplossing wordt vergroot en dat het biologische karakter vaker behouden blijft."

Voor meer informatie:
Fumico
Josink Esweg 29
7545 PN Enschede
+31 (0)74 266 11 76
info@fumico.nl
www.fumico.nl