Sinds 2021 maakt DO IT Organic deel uit van een welstandsproject in Noord-Oeganda, dat erop gericht is de levensomstandigheden van kleine boeren uit de regio te verbeteren, door het opbouwen van biologische en inclusieve waardeketens voor biologische sesam.

Hoe? Door het registreren, trainen en certificeren van 25.000 kleine boeren, zodat zij hun opbrengst en inkomen kunnen verhogen. Drie jaar verder is het project halverwege. Tijd voor CEO Hendrik Wijnen om naar Oeganda te gaan om te zien hoe het ervoor staat.

Droogrek.

Hendrik: "Het was mooi om te zien dat de boeren de stukken zeil die ze tot hun beschikking hebben, heel goed gebruiken. Ze leggen het zeil onder hun droogrek, waardoor er minder steentjes en zand in komt, wat weer voor een hogere opbrengst zorgt."

Ook de rugspuit met biologische (kruiden)extracten waarmee de boeren hun gewassen behandelen tegen beestjes is een groot succes, merkt Hendrik op. "Per dorp was er nu nog maar één exemplaar beschikbaar en er kwam tijdens het bezoek een actieve vraag naar meer rugspuiten."

Voor hoeveel meer opbrengst dit soort maatregelen precies zorgen, is lastig te zeggen. De boeren hebben het zelf namelijk over 'meer zakken oogst van het land', maar bij DO IT Organic schatten ze dat hun opbrengst met zo'n 30 tot 70 procent is gestegen.

Klik hier voor het volledige verhaal.

Meer informatie over onder meer dit project is te verkrijgen tijdens de Biofach, DO IT Organic staat daar in stand 5-112.