In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoog pathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) onder gehouden pluimvee in Kroatië moeten lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die terugkeren of komen uit Kroatië, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

Deze R&O verplichting geldt ook voor vervoermiddelen van pluimvee of broedeieren die terugkeren of komen uit de EU hoog-risicolanden België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Roemenië, Slowakije en Zweden. Zie hiervoor ook onze website. Daarnaast geldt deze R&O verplichting voor alle landen buiten de Europese Unie, oftewel derde landen.

De extra R&O van vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren moet worden uitgevoerd op een erkende R&O-plaats voor pluimvee transportmiddelen, een slachthuis of een broederij.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een 1e R&O plaatsvindt. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een broederij, om aldaar een 2e R&O te ondergaan.

Bron: NVWA