De Franse regering is verrast door de omvang en de woede van de volksdemonstraties van boeren die zich de afgelopen week vanuit het zuidwesten over het hele land hebben verspreid. Hieraan nemen ook biologische boeren deel.

Pierre Bretagne werd om 4 uur 's ochtends wakker om de koeien te voeren op zijn biologische boerderij in de buurt van de kustplaats Pornic in het westen van Frankrijk en deed toen iets wat hij nooit eerder had gedurfd. Hij maakte een kartonnen protestspandoek over de nachtmerrie van de Franse bureaucratie en ging een tractorkonvooi aanmoedigen dat waarschuwde dat de Franse landbouw en de manier van leven op het platteland op instorten stonden.

"We zijn het zat en geïrriteerd", zegt Bretagne, 38 jaar. "Ik hou van mijn werk - ik landbouw biologisch omdat ik daarin geloof en omdat het ethisch en gezondheidstechnisch de juiste keuze is. In negen jaar landbouw heb ik nog nooit geprotesteerd; ik ben liever bij mijn dieren. Maar het wordt zo moeilijk - we hebben fatsoenlijke prijzen nodig die niet alleen de kwaliteit van onze producten weerspiegelen, maar ook de liefde die we in dit werk en op het platteland stoppen. Dit is een passie, een roeping, maar we krijgen er niet de erkenning voor."

© Simon Jakubowski | Dreamstime.com

Nu de biologische landbouw in Frankrijk een acute crisis doormaakt, waarbij de verkoop sterk daalt, zegt Bretagne dat dit een emotionele tol heeft geëist. "In menselijke termen is het een ramp", zegt hij over de eenzaamheid en isolatie waarmee sommige boeren te maken hebben gekregen. Zijn eigen vader kwam uit een boerenfamilie en stierf "uitgeput" op 60-jarige leeftijd, omdat hij zich niet had kunnen aanpassen aan de veranderende sector. Bretagne verdiende slechts €600-€700 per maand en verkocht veel van zijn biologische producten - rundvlees, scharrelkippen en zonnebloemproducten - als conventioneel omdat de markt zo moeilijk was.

"Mensen zien biologisch voedsel als te duur, maar biologische boeren krijgen niet de grote marges op de winkelprijzen", zegt hij. "Waar gaan die winsten naartoe? Wie vult zijn zakken?" Het salaris van Bretagne's vrouw als begeleider van volwassenen met een handicap hield hem en hun twee kinderen op de been. Maar voor hem ging het boerenbedrijf over aanwezig zijn op het platteland en het levend houden van plattelandsgemeenschappen. Hij zegt: "De wereld verandert te snel voor ons."

"Als de regering niets doet, zal de landbouw instorten"
Olivier Chemin, 54, een biologische melkveehouder in Saint-Fraimbault-de-Prières in Mayenne, zegt: "Deze woede is al jaren aan de gang in Frankrijk - er is sprake van concurrentievervalsing, de prijzen zijn laag. Ik boer al 22 jaar. Biologische zuivel kost meer om te produceren en toch dalen de prijzen. De demonstraties gaan over de toekomst van de Franse landbouw en het plattelandsleven. Het gaat over hoe we ons voeden, over de kwaliteit van ons voedsel. Dit wordt ernstig bedreigd door import die de Europese of Franse regels niet respecteert. Als de regering niets doet, zal de landbouw instorten."

Chemin zegt dat het aantal zelfmoorden toeneemt onder kleinere boeren, van wie sommigen slechts €500 per maand verdienen. Hij zegt dat kleinschalige Franse boeren, die meer dan 60 uur per week werken, elke week uren bezig zijn met het invullen van papierwerk en het omgaan met administratieve rompslomp.

Bron: The Guardian