Kassa heeft een rookworstentest gedaan en uitgezocht waar je de lekkerste bio-rookworst koopt. De top drie ziet er als volgt uit:

  1. Jumbo Biologische Varkens Rookwors
  2. St. Hendrick Biologische Rookworst fijn
  3. AH biologische rookworst

De beoordeling: dit is de deskundige jury
De jury bestaat uit Kassa-huiskok en rookworstliefhebber Nick Toet. Daarnaast geeft slager en blogger Josja Haagsma – ook wel bekend als Meat Josja – haar deskundige oordeel. Zij won in 2019 de prijs voor beste jonge slager van Europa. Tot slot keurt ook Hans van Borre – die een biologische slagerij heeft in Castricum – de rookworsten. Zij beoordelen de zes biologische rookworsten op verschillende kenmerken, zoals uiterlijk, geur, structuur en smaak.

© Sara Winter | Dreamstime.com

De bestelling en de prijzen
Alle geteste biologische rookworsten lagen gekoeld in het schap. Om een eerlijke test uit te voeren is er gekeken naar de ingrediëntenlijst. Van deze zes rookworsten heeft geen één worst exact dezelfde ingrediënten.

Deze zes exemplaren worden door het testpanel gekeurd. Allereerst deze drie exemplaren uit verschillende reguliere supermarkten.

  • Bij de Albert Heijn: een AH biologische rookworst 250 gram voor € 3,69
  • Bij de Jumbo: Jumbo Biologische Varkens Rookworst 250 gram voor € 3,69
  • Bij de Plus de Plus Biologische rookworst fijn 240 gram. De prijs is omgerekend naar 250 gram en komt neer op € 3,63. Deze worst is daarmee de goedkoopste. De rookworst is vacuüm verpakt

De volgende drie exemplaren zijn bij een biologische supermarkt óf online gekocht.

  • De Brandt & Levie Rookworst van 250 gram kochten ze in de Ekoplaza voor € 5,49
  • De St. Hendrick Biologische Rookworst fijn 240 gram is ook gekocht in de Ekoplaza. De prijs is omgerekend naar 250 gram en komt dan neer op € 4,57. De rookworst is vacuüm verpakt
  • Bij Grutto ging het om de Bio Rookworst Authentiek Nederlands, handgemaakt en biologisch 250 gram voor € 5,45 exclusief leveringskosten. De rookworst van Grutto is enkel online verkrijgbaar en wordt bevroren geleverd

Hoe is er precies getest?
Er zijn zes worsten getest, en het testen deden ze dan ook in zes rondes. Per ronde kregen de juryleden elk een andere rookworst voorgeschoteld. In één ronde kreeg Nick bijvoorbeeld de rookworst van de Albert Heijn, Josja een exemplaar van Grutto en Hans die van de Plus. Dit zodat de leden van het panel elkaar niet zouden beïnvloeden.

De uitslag!
De Plus komt op de zesde (én laatste) plaats en is dus de verliezer. "We beginnen met de verliezer. Dat is de rookworst van de Plus. De rookworst is slordig, sponzig, droog en vast." Ook vindt de jury dat er weinig smaak aan zit. Deze biologische rookworst krijgt van de jury een 5,3.

Op de vijfde plaats komt Grutto
Op de één-na-laatste plaats staat Grutto met een 6,7. Over deze rookworst was de jury het meest verdeeld. Wat betreft uiterlijk heeft de worst een ongelijkmatige dikte en rookplekken. Die rookplekken ontstaan doordat de worst waarschijnlijk tegen een andere worst aan heeft gehangen in het droogproces. Ook is de worst erg vet. Toch vindt de jury de smaak niet tegenvallen.

Plek vier is voor Brandt & Levie
Met een 7,3 staat de biologische rookworst van Brandt & Levie op de vierde plaats. De worst heeft een lekkere geur en is goed sappig. De jury is het erover eens dat deze worst een eigen smaak heeft, maar dat is in dit geval eerder een positief dan een negatief gegeven. De worst heeft een echte rooksmaak en wordt als 'lekker' omschreven.

Albert Heijn eindigt op de derde plaats
Op de derde plaats staat de biologische rookworst van de Albert Heijn met een 7,7. Deze rookworst heeft volgens de jury een prachtige, aantrekkelijke roodbruine kleur met een heerlijke geur. Hij is alleen net iets te smeuïg, aldus het panel.

De tweede plaats is voor St. Hendrick
Op de tweede plaats staat St. Hendrick met een mooie 8,2. De jury vindt de rookworst mooi glad, met een fijne rookworstgeur en qua smaak goed in balans. Hans zegt er het volgende over: "Als een worst goed is, eet je door. Deze heeft dat." De worst doet Josja denken aan een knakworst en noemt het "een worst voor het hele gezin."

De winnaar! De nummer één is de Jumbo
En dan de winnaar. Met een 8,7 komt de Jumbo op de eerste plaats. Deze biologische rookworst is volgens de jury 'bijna perfect' met een volle smaak en fijne rookgeur. Hij heeft een mooie egale kleur en structuur met een prettig velletje. Voor Nick is de vetverhouding 'helemaal bueno!'.

Seizoensproduct
De biologische rookworst is overigens een seizoensproduct. De Plus en Albert Heijn hebben de jury laten weten dat de rookworst vanaf de zomerperiode tijdelijk uit het assortiment gaat.

Bron: Kassa - BNNVARA