Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vogelgriep nu ook in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije

In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoog pathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) onder gehouden pluimvee in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije moeten lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die terugkeren of komen uit Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan, zo meldt NVWA.

Deze R&O verplichting geldt ook voor vervoermiddelen van pluimvee of broedeieren die terugkeren of komen uit de EU hoog-risicolanden België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië, Kroatië, Polen en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

De extra R&O van vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren moet worden uitgevoerd op een erkende R&O-plaats voor pluimvee transportmiddelen, een slachthuis of een broederij.
Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een 1e R&O plaatsvindt. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een broederij, om aldaar een 2e R&O te ondergaan.

Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende R&O-plaats, het slachthuis of de broederij. Daarna stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA:

  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Interventiebureau Dier
  • Antwoordnummer 2052
  • 8000 VB Zwolle
  • Telefoonnummer: (088) 223 45 30
  • E-mail: R&O@nvwa.nl

Bron: NVWA

Publicatiedatum: