De FrieslandCampina-garantieprijs voor biologische boerderijmelk daalt in januari met 0,52 euro naar 55,50 euro per 100 kilogram ten opzichte van de vorige maand. Verwacht wordt dat de referentiebedrijven hun biologische boerderijmelkprijzen nagenoeg stabiel houden.

De gemiddelde garantieprijs voor biologische boerderijmelk in 2024 tot en met januari bedraagt 55,50 euro per 100 kilogram melk.

De FrieslandCampina-garantieprijs voor boerderijmelk wordt uitbetaald in de melkcomponenten eiwit en vet in een vaste verhouding van 6:4. De garantieprijs wordt gepubliceerd per 100 kilogram melk, bij 3,58% eiwit en 4,45% vet, exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 550.000 kilogram melk op jaarbasis.

Waarde melkcomponenten januari
Deze maand is de eiwitwaarde 847,76 euro en de vetwaarde 565,17 euro per 100 kilogram biologische boerderijmelk.

De garantieprijs
De garantieprijs is de prijs die de onderneming gegarandeerd aan leden-melkveehouders betaalt voor de geleverde boerderijmelk. De garantieprijs komt overeen met de gemiddelde prijzen voor boerderijmelk van een aantal zuivelbedrijven in Noordwest-Europa, inclusief nabetaling, reservering op naam, seizoenstoeslagen, hoeveelheidstoeslagen, maximale kwaliteitstoeslagen en coöperatieve toeslagen en inhoudingen.

Op basis van de maandelijkse garantieprijs ontvangt een lid-melkveehouder melkgeld. Het melkgeld is gebaseerd op de hoeveelheid en het eiwit- en vetgehalte van de door de melkveehouder geleverde melk. Het verschil tussen garantieprijs en melkgeld ontstaat door verrekening van vaste kosten, en eventuele toeslagen of inhoudingen. In 2024 bedragen de vaste kosten van biologische en biodynamische bedrijven 0,33 euro per 100 kilogram geleverde boerderijmelk.

Voor meer informatie: www.frieslandcampina.com