Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bestel een spandoek en laat je horen voor behoud van biologisch"

"Het ministerie luistert liever naar de GMO-lobby van grote zaadfirma's dan naar de bio-boeren. Dat pikken we niet! We hebben de hele bio-sector nodig om een nog krachtiger signaal af te geven. Bestel een spandoek en laten we samen Nederland blauw kleuren. Plaats hem op je akker, langs de snelweg, aan je bedrijfspand en bestel er ook 1 voor je buurman. Iedereen kan meedoen. Ook als je geen bio-boer bent want het gaat ons allemaal aan. Zo kunnen we aan alle voorbijgangers laten zien dat we dit niet pikken! We hebben er al bijna 100 verkocht. Doe je ook mee?", aldus Annemarie Kruize namens de actiegroep Mijn eten mijn Keuze.

Spandoek
Met een steeds groter wordende groep mensen uit de biologische sector strijden ze al bijna een jaar tegen de versoepeling van de regels rond gentech, zodat de bio-sector gentechvrij kan blijven en de waarden van het biologische en Demeter-keurmerk behouden kunnen blijven. "In juni zijn we gestart met een petitie die ruim 48.000 mensen getekend hebben en die we hebben aangeboden aan de Tweede Kamer. Afgelopen maand stonden we in Brussel te toeteren omdat de minister al deze mensen en ons als bio-sector blijkbaar toch niet serieus neemt. We zijn in het NOS-journaal geweest waar Lizelore Vos liet horen wat klassieke veredeling is en dat dit een goed alternatief is."

Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma was afgelopen maandag te zien in Nieuwsuur, waarin hij geïnterviewd werd over zijn zorg over de gevolgen van contaminatie van biologische gewassen. Want juist voor de op duurzaamheid goed presterende biologische landbouw die vrij wil blijven van gentech, wordt in het wetsvoorstel niets geregeld. Er staan bijvoorbeeld geen afspraken in voor het voorkomen van besmetting en over juridische aansprakelijkheid.

Laat je horen voor behoud van biologisch
Het CBL was duidelijk en komt niet op voor de keuzevrijheid van hun (biologische) klanten en reageerde als volgt op de uitzending van Nieuwsuur (10-12-2023): "We gaan ervan uit dat de betrokken instanties, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), goed in staat zijn om in te schatten wat wel of niet veilig is." Annemarie: "Deze uitspraak vanuit het CBL bevestigt dat we samen moeten strijden voor de bescherming van het biologische keurmerk, van zaadgoed tot eindproduct, en voor het vertrouwen van onze eindgebruikers, de consument, in het biologische keurmerk."

Wat gebeurt er in Brussel?
Minister Adema negeert de zorgen van burgers en milieuorganisaties over voedselveiligheid en het lijkt erop dat de regering de belangen van de agro-industrie opnieuw zwaarder laat wegen dan de wensen van de Tweede Kamer. En dat druist in tegen een breed aangenomen motie in de Tweede Kamer waarin wordt gepleit voor keuzevrijheid: burgers moeten weten wat er in hun voedsel zit. Lees ook dit opiniestuk. Afgelopen zondag (10-12-2023) was er in de EU geen meerderheid voor het nieuwe wetsvoorstel. "Maar de koe is nog lang niet van het ijs", schrijft IFOAM-directeur Jan Plagge op zijn LinkedIn.

Prijsverhogingen
Uit verschillende EU-landen komt het signaal van burgers dat ze willen zelf kunnen blijven beslissen of ze al dan niet genetische manipulatie op hun akkers en op hun bord willen en dat er niet voor hen besloten wordt door de agro-industrie. "Naast dat de keuzevrijheid op het spel staat, is er ook zorg voor contaminatie van biologische gewassen en prijsstijgingen, doordat grote zaadbedrijven patenten op eigenschappen krijgen en daarmee nog meer de touwtjes in handen krijgen."

Klassieke veredeling en behoud van vrij zaadgoed
Met klassieke veredeling zijn er in tien jaar tijd zo'n 30 nieuwe aardappelrassen beschikbaar gekomen, zo licht Annemarie toe. "Nieuwe gentechnologieën zoals CRISPR-Cas, kosten veel geld en gaat daarom veelal gepaard met het patenteren van nieuwe eigenschappen. Via deze patenten zullen de investeringen moeten worden terugverdiend. Dit maakt de afhankelijkheid van de grote zaadfirma's als Bayer nog groter en brengt gentechvrije veredeling in gevaar. Ook voor maïs wordt er gesteld dat er gentech nodig is om het te kunnen verbouwen in het veranderende klimaat en om de honger de wereld uit te helpen. Maïsrassen die bijvoorbeeld beter tegen droge omstandigheden kunnen of minder windgevoelig zijn. Allemaal eigenschappen die al in bestaande rassen aanwezig zijn (zónder GGO), maar nu naar voren worden geschoven om de noodzaak van gentech te duiden en het verdienmodel van de grote bedrijven zeker te stellen."

Klik hier om het spandoek te bestellen.

Voor meer informatie: www.mijnetenmijnkeuze.nl

Publicatiedatum: