De Zweedse biologische keuringsinstantie KRAV heeft besloten om een laag nitrietgehalte toe te staan in de varkenshouderij, in lijn met de biologische regelgeving van de EU. Het besluit is genomen om meer varkens te laten rondlopen en grazen. Het doel is om consumenten met producten met KRAV-keurmerk te bereiken. Volgens de organisatie is deze beslissing ten gunste van het dierenwelzijn, waarvan bekend is dat het belangrijk is voor veel consumenten. Met het besluit wil KRAV een markt bevorderen waar ruimte is voor meer producten en vooral meer scharrelende varkens.

Meer varkens
Op dit moment heeft slechts 1 procent van de Zweedse varkens een KRAV-label. Met dit besluit kunnen meer boeren meer varkens aanschaffen, die op KRAV-gecertificeerde boerderijen gegarandeerd buiten kunnen grazen, poepen en in de modder kunnen baden.

Vandaag de dag is het bijna onmogelijk om Zweedse worstjes of vleeswaren met KRAV-keurmerk te vinden in gewone supermarkten. Daar komt nu verandering in. "Het besluit van vandaag creƫert geweldige kansen voor de vele consumenten die dierenwelzijn belangrijk vinden en varkensvlees met een KRAV-keurmerk willen eten, maar die deze optie momenteel niet hebben."

Meer additieven toegestaan
KRAV heeft ook besloten om alle levensmiddelenadditieven die zijn toegestaan volgens de EU-verordening inzake biologische productie toe te laten onder dezelfde voorwaarden als in de verordening.

De regels treden in werking op 1 januari 2024.

Bron: KRAV