Eindelijk is het dan zover, 6 jaar na de start van Craft Dairy is het bedrijf begonnen met kaasmaken. En dat maakt Yuri Blanken bijzonder blij. "De lekkerste zuivel maken is al een mooi vak, maar kaasmaken is ons echte ambacht. En met de ruimte die ons ter beschikking kwam na de verhuizing konden we dit praktisch gaan invullen. Ondanks het brede aanbod aan kazen in de winkels voegen we echt iets toe aan het assortiment: ambachtelijk gemaakte kaas, helemaal zonder plastic."

Natuurlijke korst zonder plastic
Net als bij de zuivel worden zowel koemelk als geiten- en schapenmelk verwerkt. "We kunnen dus een complete lijn kazen aanbieden. Een ander uniek aspect van de kazen is dat ze zonder plasticcoating worden gemaakt. Zo blijven we een volledig plasticvrij bedrijf. We behandelen de kazen met zonnebloemolie, wat zorgt voor een prachtige natuurlijke korst. Vroeger was dit heel gebruikelijk, maar het is een methode die met de introductie van plasticcoating snel is verdwenen."

Korte keten: we kennen de boeren
De koekaas is van Demeter-kwaliteit en wordt verkocht onder Ommelanden. Hiervan is de melk grotendeels afkomstig van Boerderij Landleven in Onstwedde. De geiten- en schapenkaas worden gemaakt van biologische melk uit de regio en worden verkocht onder Craft Dairy. "Zeer herkenbaar voor de consument, we gebruiken dezelfde afbeeldingen als op onze bedrukte Yogardepotten."

Eerste kazen verkrijgbaar in Borger, Rotterdam en Amersfoort
"We maken nog geen grote volumes en kiezen er voor om de kaas eerst direct aan de winkels te verkopen. Dit geeft ons de mogelijkheid om samen met de winkel de verkoop goed aandacht te geven en samen de verkoop succesvol te maken. We zijn begonnen met de Ieme in Borger, de winkel het dichtst bij ons in de buurt. Twee weken geleden is de Gimsel in Rotterdam gestart en hebben we hier een zeer succesvolle introductie met proeverij kunnen doen. Komende week start de verkoop bij Nieuw Mos in Amersfoort en zo laten we de productie en afzet groeien met het aantal winkels wat we leveren."

Voor meer informatie
Yuri Blanken
Craft Dairy en Ommelanden
yuri@craftdairy.nl
www.ommelandenzuivel.nl