Eind november was er weer een GeluksVogeldag. Aanwezig waren de boeren met de Kippenkarren, Kees, John, René, Gerrit en Catharina, Thom en Gerrit. WijKamp, Stijn en Rico van de karren en de logistiek, Yvonne, Bibi en Erik-Jan van De GeluksVogel, Poppe en Martin van DID-IT, Vera Bavinck dierenarts gespecialiseerd in kippen, Jos Fransen van Reudink voor kippenvoer en opvang jonge hennen.

Ditmaal was de bijeenkomst op de boerderij van DID-IT waar enkele Kippenkarren staan. De dubbeldoel Sasso hanen zijn inmiddels geslacht, de Hanenkar wacht op de volgende ronde, en er is nog een kar met Sasso leghennen.

Na de opening en kennismaking vertelde Bibi van de GeluksVogel over het onderzoek naar wormen wat door Wageningen is gedaan. Door het verzetten van de karren voorkom je wormbesmetting maar de kippen eten insecten die larven kunnen bevatten. Hoe te herkennen of de kip wormen heeft en hoe kun je ze bestrijden. Verder is het belangrijk dat de kip gezond is, een goede weerstand heeft en er een goede hygiëne is in de karren.

Vera Bavinck, dierenarts gespecialiseerd in kippen, vertelde over het traject voor het vinden van de juiste dubbeldoel kip, waarbij de hen behoorlijk legt en de haan goed vlees levert. Dat is uiteindelijk de biologische Sasso kip geworden. Een hybride kip die in Frankrijk door kruisingen van oude resistente rassen is ontwikkeld en door de firma Hendrix Genetics als moederdier is aangekocht en wordt geleverd.

De eerste lichting kippen zijn door de Sasso moederkip op de boerderij van de GeluksVogel, Yvonne Sturm en Erik-Jan van den Brink uitgebroed. De hennen zijn daar groot geworden en de hanen zijn op de boerderij van DID-IT opgegroeid. De moederdieren, die altijd nodig zijn voor de opfok, zijn nu op de DID-IT boerderij.

Er is lang gezocht en geëxperimenteerd met rassen kippen te kruisen waarbij de Sasso het beste resultaat gaf. De Sasso kippen hebben een goede weerstand en zijn gezond. De hennen zijn vriendelijke kippen die elkaar nauwelijks pikken, wat normaal wel veel voorkomt. Doordat ze later beginnen met leggen ontwikkelen ze zich stevig en gezond en hebben daardoor nauwelijks borstbeenbreuken of andere botbreuken, wat bij kippen heel gebruikelijk is. De Sasso past zich gemakkelijk aan de daglengte en het ritme aan. Na de rui kan deze hen nog een 2e legperiode hebben. De Sasso haan ontwikkelt zich langzaam en heeft daardoor stevig, mals vlees. Zowel de Sasso haan als de hen hebben mooie zilvergrijze veren.

De kok van DID-IT, Felice Cicoria, zorgde voor de lunch met natuurlijk gebraden haan.

Jos Fransen van de firma Reudink die biologisch kippenvoer levert, vertelde over de rol van Reudink: De opvang van jonge hennen, wat er belangrijk is voor het verzorgen van de stal en kar, de omstandigheden met betrekking tot voer, water, licht en ruimte.

Jos Fransen aan het woord

Het hele gezelschap werd rondgeleid op de boerderij van DID-IT, de potstal met de Jersey stieren en de Kalverliefde stieren binnen en buiten in de wei, de Sasso hennen en de kippenkarren, de biologische winkel Hart voor Aarde en de Sasso moederdieren in een aparte schuur.

Met het vallen van de duisternis ging iedereen weer op weg naar huis met veel om over na te denken. Er is een tekort in de winkels aan eieren van de GeluksVogel. Biologische boeren die interesse hebben om mee te doen met de Kippenkarren van WijKamp en de GeluksVogel kunnen zich melden bij onderstaande adressen.

Voor meer informatie:
info@geluksvogel.bio
www.geluksvogel.bio

info@diditorganic.nl
www.diditorganic.nl

stijn@wij-kamp.nl
www.kippenkar.nl