Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

REWE test verpakkingsvrij biologisch concept in 11 winkels

REWE test nu stations voor onverpakte droge waren zoals rijst, pasta en ontbijtgranen. De samenwerkingspartner is de start-up MIWA uit Tsjechië. REWE is de eerste retailer in Duitsland die deze digitale stations test.

In de REWE winkel in Keulen-Lövenich is het eerste station geplaatst. Tien andere winkels zullen deze maand geleidelijk volgen. Het voordeel voor de klanten ligt in het verpakkingsvrije winkelen en in de individuele portionering van de gewenste hoeveelheid om voedselverspilling te voorkomen. Alle REWE biologische producten die nu extra zonder verpakking worden aangeboden, zijn namelijk al jaren populaire en gevestigde assortimentsartikelen in de REWE winkels. De test, die zes maanden per winkel draait, is bedoeld om de acceptatie door klanten, de haalbaarheid in de winkel en de economische levensvatbaarheid van verdere uitbreiding van de stations te testen.

Onverpakt station bij REWE © REWE Groep / Marc-James Bright-Asare

Het werkt eenvoudig: klanten kunnen herbruikbare bekers (statiegeld €1,50, inhoud 500 milliliter) of herbruikbare bakjes (€2,50, 1,2 liter) lenen van het uitpakstation of hun eigen container gebruiken. Als je je eigen verpakking meeneemt, moet het gewicht ervan eerst worden bepaald op de weegschaal en bevestigd via een geïntegreerd scherm, zodat de gebruiker alleen betaalt voor het gevulde product.

Door de container licht tegen de productdispenser te drukken, wordt het eerder op het geïntegreerde scherm geselecteerde product in de container geplaatst. Het scherm toont de geschatte hoeveelheid en prijs van het product tijdens het vulproces. Het uiteindelijke gewicht en de exacte prijs worden weergegeven zodra de container op de in het station geïntegreerde weegschaal wordt geplaatst. Tot slot drukt het station het prijslabel af dat aan de verpakking wordt bevestigd. Om het station bijzonder gebruiksvriendelijk te maken, wordt de gebruiker stap voor stap door het hele vulproces geleid met tekst en afbeeldingen op het scherm.

Bij de kassa worden de onverpakte goederen afgerekend met het etiket - inclusief het statiegeldbedrag bij gebruik van een container van de winkel. Deze verpakkingen kunnen vervolgens worden ingeleverd via de retourautomaten in alle REWE winkels en andere systeempartners. De containers maken deel uit van een open systeem voor hergebruik, dat efficiënte kringlopen bevordert.

Bovendien sluiten de onverpakte stations een andere herbruikbare cyclus af en verschillen daarmee van de gebruikelijke onverpakte systemen op de markt. De losse producten worden namelijk ook verpakt in handige herbruikbare grote containers. Deze worden gevuld door de desbetreffende REWE biologische productfabrikant en geleverd aan de winkels. Daar worden de grote containers gewoon in de stations gehangen - dit voorkomt ook de noodzaak om goederen in de winkel te decanteren. Als de grote containers leeg zijn, worden ze na reiniging teruggestuurd naar de fabrikant en voorzien van een nieuwe partij en bijgewerkt etiket.

De promotie van onverpakte concepten en herbruikbare alternatieven is een centrale pijler van de verpakkingsstrategie van REWE Group. Tegen deze achtergrond is de test van een onverpakt station dat herbruikbare kringlopen sluit een logische stap in de richting van het ambitieuze doel om het aanbod van onverpakte producten of producten die in herbruikbare verpakkingen worden aangeboden in de winkels tegen eind 2025 te verdubbelen ten opzichte van 2021.

Voor meer informatie:
REWE Group
www.rewe.de

Publicatiedatum: