Vervanger van limonade en gezoete kinderthee klaar voor stap naar biowinkels

Voor alle kinderen van Nederland gezonde, biologische drank beschikbaar maken. Zo luidt de missie van TooTea. Het bedrijf uit Nieuwerbrug heeft een concept ontwikkeld speciaal voor de kinderopvang zodat de kinderen op een leuke, educatieve manier kennis kunnen maken met nieuwe smaken. "Het ontwikkelen van het smaakpallet van kinderen zorgt ervoor dat ze uiteindelijk minder vaak kiezen voor zoet. Zoet lusten we allemaal, aan andere smaken moeten we wennen. En dat vraagt iets van ons als ouders en professionals", aldus de initiatiefnemers.

Naar biowinkels
In 2021 startten Joey Blom en Jurian de Wilde door samen met een testpanel van kinderen de producten te ontwikkelen. Inmiddels is TooTea al op ruim 750 kinderopvanglocaties door het hele land geïntroduceerd. Daarnaast is het bedrijf klaar om de stap naar de bio-winkels te maken, vertelt Joey. "Onze producten zijn via onze website te koop, maar dat is nog niet zo bekend bij de doelgroep van de biowinkels. En hoewel het product ontwikkeld is voor kinderen, merken we dat het ook voor volwassenen heel interessant is."

Bloemen, kruiden en fruit
De ondernemers zijn beiden vader van een groot gezin en maakten in de thuissituatie dagelijkse de strijd mee om hun kinderen op een verantwoorde manier aan het eten en drinken te krijgen. "Een gezonde keuze maken is niet eenvoudig en dáár willen wij verandering in brengen. Gezond moet lekker zijn en makkelijk verkrijgbaar. Want dán maak je de keuze ook sneller."

"Na onderzoek kwamen we tot de conclusie dat er veel alternatieve zijn op het gebied van voeding, maar dat er weinig tot geen gezonde drank beschikbaar is." Al brainstorment ontstonden de ideeën voor een concreet kwalitatief hoogwaardig product, dat aan een aantal standaarden zou moeten voldoen: biologisch, zonder toegevoegde suikers en theïne, plantaardig en allergeenvrij, warm en koud te drinken, eenvoudig te bereiden en maatschappelijk verantwoord. De TooTea-formule werd geboren.

Smaakontwikkeling bepaald door zoetigheid
"Maar liefst dertien procent van de kinderen in Nederland onder de twaalf jaar heeft overgewicht, tussen de twaalf en de negentien jaar neemt dat zelfs toe tot negentien procent. Vanaf hun vroege jeugd worden ze volgestopt met suikers, de smaakontwikkeling wordt helemaal bepaald door zoetigheid, vooral in dranken. Dat willen we doorbreken. In kindercentra en op scholen is langzamerhand ook dit bewustzijn ontstaan. Echter: er was geen verantwoord alternatief voor de gangbare limonade, thee is vanwege de theïne ook niet gezond, dus de kinderen kregen alleen nog maar water te drinken", vertelt Jurian. Joey vult aan: "Wij willen met TooTea bereiken dat kinderen weer leren proeven en zo leren waarderen wat echt lekker is. Daarom hebben wij TooTea ontwikkeld met alleen natuurlijke biologische grondstoffen, die afzonderlijk gewoon eetbaar zijn: gevriesdroogd fruit, kruiden en bloemen in een smakelijke combinatie, die kinderen zelf in de testfase hebben kunnen uitkiezen."

"Je ziet alle ingrediënten terug in de inhoud van de tubes. Strooi wat TooTea over de tafel en ga samen met de kinderen op zoek naar stukjes framboos, blauwe korenbloem, kaasjeskruid of kokos", adviseren Jurian en Joey.

Totaalbeleving
Onderzoek heeft uitgewezen dat de waardering voor een bepaalde smaak pas tot stand komt, nadat een product minimaal tien keer geproefd is. Daarnaast wordt de waardering voor een deel bepaald door geur en kleur. Smaakontwikkeling berust daarom op de totaalbeleving van een aantal zintuigen. "Het draait allemaal om de vraag: Hoe kunnen we een gezonde drank aanbieden aan kinderen, hoe prikkelen we hun zintuigen", aldus Joey.

Het antwoord op die vraag is op een bijzondere manier tot stand gekomen: de kinderen van een aantal kindercentra werden op een speelse manier ingezet als testpanel en hebben zodoende zelf hun favoriete blends gekozen. Aanvankelijk werden er tweeënvijftig verschillende combinaties van grondstoffen aangeboden: gevriesdroogde vruchten, kruiden en bloemetjes. Daarbij werd ook rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van die grondstoffen. Zo is cranberry bijvoorbeeld zuiverend voor de blaas, kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën en is ontstekingsremmend. Zonder een gezondheidsclaim te willen leggen maakten alle aanvankelijk aangeboden smaken van TooTea in een uitgebalanceerde mix gebruik van de gunstige eigenschappen van een groot aantal grondstoffen. Al deze combinaties werden door een groot aantal kinderen op een aantal punten beoordeeld en zo bleven er zeven over, die allemaal op de markt gebracht zijn.

Praktisch
Medewerkers in kindercentra staan onder tijdsdruk, de drank moet daarom gemakkelijk klaar te maken zijn, het moet goed te bewaren zijn en de benodigdheden gemakkelijk en snel te reinigen. Ook daar is aan gedacht bij de ontwikkeling van een aantal accessoires.

Met één enkele verpakking maak je in een handomdraai tot wel 20 liter gezonde drank. In de speciaal ontwikkelde infuser bereid je tot wel 2 liter direct op de groep. TooTea kan zowel warm als koud bereid en gedronken worden. Het gezonde alternatief voor limonade en gezoete kinderthee, ideaal om het hele jaar door gezond te kunnen drinken.

Inmiddels wordt TooTea al op meer dan 750 kinderopvanglocaties geschonken. Er is ook een webshop voor consumenten zodat ook thuis de gezonde drank beschikbaar is. Kortom, de ideale kinderdrank die ook bij volwassenen goed in de smaak valt.

Voor meer informatie of bij interesse om verkooppunt te worden:
TooTea B.V.
Graaf Florisweg 11
2415AB Nieuwerbrug
info@tootea.nl
www.tootea.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven