Albert Heijn introduceert AH Overblijvers Tips voor thuis

Verspillingsvrije Week 2023 weer van start

Bewaar je een komkommer op de fruitschaal? En dat doosje eieren: wel of niet in de koelkast? Veel Nederlanders bewaren producten bewust in of buiten de koelkast. Toch blijkt dat ze niet altijd voor de beste bewaarplek kiezen. Door producten op de juiste plek te bewaren, verlengt men de houdbaarheid. Tijdens de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september inspireert stichting Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om eten slim te bewaren en zo voedselverspilling te voorkomen, zo melden ze.

"Uit onderzoek naar groente- en fruitverspilling blijkt dat 76% van de Nederlanders oplet welke groente- en fruitsoorten er in de koelkast bewaard moeten worden. Toch blijkt niet iedereen altijd goed in te schatten of een product ook echt in de koelkast bewaard moet worden, of daarbuiten."

Bewaren van groente en fruit
"58% van de ondervraagden denkt dat je een komkommer in de koelkast moet bewaren. Toch kun je die beter op de fruitschaal bewaren. Ook de juiste bewaarplaats van paprika’s en appels zorgt voor verwarring. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat je paprika’s het beste in de koelkast bewaart. Maar ook deze groentesoort blijft langer goed op de fruitschaal. Appels kun je juist beter wel in je koelkast leggen. Dan blijven ze tot wel 4 weken lekker. Bijna 60% van de ondervraagden wist dit niet."

Aarde sparen? Eten slim bewaren
Goed omgaan met je koelkast en vriezer door producten op de juiste plek te bewaren helpt om voedselverspilling te voorkomen. "Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kilogram eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Dat kost veel energie. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen ruim 33 miljoen kilogram CO2-uitstoot. Dit is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht."

Verspillingsvrije Week 2023
Tijdens de Verspillingsvrije Week komt Samen Tegen Voedselverspilling samen met ruim 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. "Zo verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools, organiseert een groot aantal gemeenten activiteiten, is er aandacht bij vele cateraars en doet ook het onderwijs volop mee. Op social media delen bekende Nederlanders hun favoriete restjesrecepten in een gratis te downloaden receptenboekje. Demissionair minister Adema (LNV) brengt maandagochtend een bezoek aan basisschool De Earste Trimen in Nijland en spreekt met leerlingen over het belang van het tegengaan van voedselverspilling. Kijk voor meer informatie op www.verspillingsvrijeweek.nl."

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers Tips voor thuis
Vorig jaar introduceerde Albert Heijn AH Overblijvers; pakketten met producten die aan het eind van de dag overblijven in de winkel omdat ze naderende houdbaarheidsdatum hebben of uit het assortiment gaan. In de AH-app zien klanten in welke winkels AH Overblijvers worden aangeboden. "De pakketten zijn een succes: ze worden inmiddels in alle Albert Heijn en Albert Heijn to go-winkels aangeboden en er gingen al meer dan een miljoen over de toonbank. De AH Overblijvers vielen bovendien dit voorjaar in de prijzen bij de Sustainable Food Awards, die bedrijven erkent voor hun bijdrage aan een duurzame voedselindustrie."

AH Overblijvers Tips voor thuis
Omdat de meeste voedselverspilling thuis plaatsvindt, heeft Albert Heijn een nieuwe functie aan de Albert Heijn-app toegevoegd: AH Overblijvers Tips voor thuis. Hiermee wordt het heel eenvoudig om het kliekje van gisteren om te toveren tot een nieuwe maaltijd of iets lekkers te maken van wat je toch al in huis hebt. Ook vinden klanten er antwoord op de vraag hoe je producten het beste kunt bewaren, zoals bewaartips voor rauwe sperziebonen die gevoelig zijn voor kou of trucjes om het rijpen van bananen te vertragen. Tenslotte worden extra tips gegeven om thuis voedselverspilling tegen te gaan.

Bron: Albert Heijn

Voor meer informatie:
Verspillingsvrije Week 2023
www.verspillingsvrijeweek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven