De Food100 van 2023: deze 100 voorlopers verduurzamen het Nederlandse voedselsysteem

Food100 maakt voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

Ook de bio-branche is weer goed vertegenwoordigd, met o.a.: Laurens Bakker (mede-eigenaar van Boerderij De Zeekraal), Doetie Trinks (boerin bij Doetie's Geiten), Hans van Keulen (algemeen directeur van Cranberry Terschelling BV), Niels Grootenboer (directeur bestuurder bij Coöperatie De Graanrepubliek), Allard Bakker (directeur van De Groene Weg BV), Merle Koomans van den Dries (directeur en voorzitter bij Coöperatie Odin), Alexander van Ooijen (eigenaar van bioboerderijvlees.nl), Teun Luijten (operationeel directeur bij De Beersche Hoeve), Tim Kreukniet (CEO van Trabotyx), Frederik Kampman (oprichter van Lowlander), Marleen Basart (oprichter en directeur van BitesWeLove), Muriël Schueler (oprichter en CEO van Dalicious) en Bas Allart (medeoprichter van Brave New Food).

Effectieve aanpak van voedseluitdagingen
"We staan voor een gigantische voedseluitdaging", vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. "Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning."

Focus op AI, voedselverspilling en gedragsverandering
De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Wat opvalt in de lijst van dit jaar is het grote aantal oplossingen dat gebruikmaakt van AI, de aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling, de focus op gedragsverandering. Daarnaast is de gastronomie goed vertegenwoordigd in de Food100 van 2023.

Zo verbetert Johanna Schacht als Head AI bij Orbisk de technologie van voedselafvalmonitors waarmee chefs hun voedselverspilling kunnen terugdringen. Frank Holleman laat consumenten met zijn platform Fork Ranger duurzamere eetkeuzes maken door vaker seizoensgebonden en plantaardig te koken. En Marco Snikkers gaat als oprichter van OneThird voedselverspilling tegen door zijn klanten te helpen met voorspellingen over de houdbaarheid van groente en fruit.

Tegen de stroom in
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. "Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging", zegt Struyck. "Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet."

De Food100-jury
De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury. Meer dan 300 aanmeldingen werden beoordeeld op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

De vakjury van 2023 reflecteert de breedte van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:

  • Juryvoorzitter Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
  • Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
  • Bas Antonissen, eigenaar van gesloten varkenshouderij BoerBas
  • Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
  • Dr. Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
  • Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, en is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
  • Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar Plant FWD
  • Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep

Klik hier voor de Food100-lijst van 2023.

Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.

Bekendmaking van de zes Food100 Foodhelden 2023
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2023 vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Op maandag 20 november maakt de Food100-jury tijdens een speciale bijeenkomst bekend wie deze speciale vermelding heeft verdiend. In 2022 werden onder andere de biologische varkensboer Bas Antonissen en De Nieuwe Oogst hoofdredacteur Esther de Snoo benoemd tot Foodheld. Bas werkt zoveel mogelijk lokaal, circulair en biologisch en zet zich in voor eerlijke prijzen voor de boer en het milieu. Esther probeert als hoofd van het grootste agrarische vakblad om zoveel mogelijk tuinders en boeren mee te krijgen in de landbouwtransitie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven