Bio-boer Jacob van der Bij:

"Ik zie een toekomst voor anders boeren"

In 2020 nam Jacob van der Bij (37) het melkveebedrijf over van zijn vader en boert nu met overtuiging biologisch. Sinds april dit jaar neemt hij deel aan leiderschapsprogramma de Oogst van Overmorgen, aangeboden door Vreugdenhil Dairy Foods. “Ik wil mensen in beweging krijgen.”

Jacob van der Bij was eerst niet van plan het ruim honderd jaar oude bedrijf (88 ha) van zijn vader (en daarvoor opa) over te nemen. Als jonge jongen nam hij eens wekenlang de boerderij waar toen zijn ouders met vakantie waren. Dat viel hem best zwaar, dus koos hij een ander pad. Hij studeerde management, economie en recht in Leeuwarden en werkte vervolgens jarenlang in de arbeidsbemiddeling.

Ommekeer
Toch bleef het boerenleven trekken. De ommekeer kwam toen hij zelf vader werd. “Ik vroeg me af: wat voor jeugd wil ik mijn kinderen meegeven? Wat is er eigenlijk mooier dan opgroeien op een boerderij? Waar genoeg ruimte is om te spelen, te leren en te ontdekken”, vertelt Jacob. Zeven jaar geleden stapte hij in de maatschap en in 2020 nam hij het bedrijf over. Dat telt nu 115 melkkoeien, Holstein, Montbéliarde en Fleckvieh, met bijbehorende jongvee en vleeskoeien. Hij woont er met zijn vrouw Jacoba en drie kinderen van 9, 7 en 2.

Biologisch boeren
Omdat hij graag wil bijdragen aan een duurzame toekomst, met oog voor mens, dier en milieu, boert hij biologisch. “Onze focus ligt op het welzijn en de gezondheid van de koe, niet op maximale prestatie. We werken samen met een biologische akkerbouwer waar we mais en voederbieten afnemen, ter aanvulling van het graskuildieet. Op ons grasland gebruiken we geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar laten we de van nature in de bodem aanwezige planten, schimmels, bacteriën en wormen hun werk doen. Dat levert een rijk bodemleven op, waarbij ook vogels gedijen.” Jacob doet uiteraard ook aan weidevogelbeheer. Mét resultaat. “De grutto doet het hier enorm goed en er zijn veel kieviten op en rond het weiland”, zegt hij vol trots.

Oogst van Overmorgen
Sinds april dit jaar neemt hij deel aan leiderschapsprogramma de Oogst van Overmorgen, een traject voor iedereen die actief is of wil zijn in het landbouw- en voedselsysteem. “Ik zie een toekomst voor anders boeren. Om daar te komen en om mensen in beweging te krijgen, is samenwerking nodig. Daar investeer ik graag in.”

In 2022 hebben drie jonge Vreugdenhil melkveehouders het programma de Oogst van Overmorgen gevolgd. En ook dit jaar is dit programma aan drie jonge melkveehouders aangeboden, onder wie Jacob van der Bij. Neem contact op met uw rayonadviseur voor meer informatie over deelname aan dit programma.

Bron: Vreugdenhil Dairy Foods


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven