Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We doen er alles aan om dit op de politieke agenda te houden"

Val van kabinet vertraagt mogelijk de extra steun voor bio-landbouw

Tholen - Belangenbehartigers vanuit de bio-sector gaan er de komende tijd alles aan doen om de stimulering van de marktontwikkeling van de biologische landbouw op de politieke agenda te houden. De val van het kabinet is een fikse tegenvaller, zeker nadat minister Adema onlangs (na het mislukken van het Landbouwakkoord) de toezegging deed dat er extra geld vrij zal komen voor de bio-landbouw door dit onder te brengen in een versnellingstraject.

"Het is de minister opgevallen dat de jonge agrariërs en de biologische boeren constructief hebben meegewerkt aan het Landbouwakkoord. En dat motiveerde hem in feite ook om daar extra geld voor te reserveren. Daar moeten we volgens de minister snel mee aan de gang kunnen en daarom heeft hij het initiatief genomen voor een versnellingstraject. De vraag is nu of de regering dit nu belangrijk genoeg vind om mee door te gaan", vertelt Douwe Monsma, die Biohuis vertegenwoordigde aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.

Douwe Momsma tijdens de Biobeurs eerder dit jaar.

Hij reageert teleurgesteld op de val van het kabinet. "De eerste tegenvaller was natuurlijk dat het Landbouwakkoord niet door ging, maar dit is ook een heel grote tegenvaller. We hadden namelijk best al wat afspraken gemaakt waarmee het kabinet aan de slag wilde. Er zijn vier punten uitgelicht: de jonge agrariërs, de marktontwikkeling biologische landbouw, doelsturing en landschapselementen. Die vier zaken zouden in het versnellingstraject komen. Dit is aan de Tweede Kamer medegedeeld, maar nu we geen Kabinet meer hebben is het nog maar de vraag waarmee de politici nog aan de slag kunnen en mogen."

Volgens Douwe was er een breed draagvlak voor de plannen. "Deze plannen komen vanuit de ministerraad. Het feit dat verschillende ministeries zich hierover hebben gebogen is volgens mij wel een voordeel. Hopelijk reageert ook de Tweede Kamer hier positief op. Dus op zich zijn alle ingrediënten er wel. Deze nota heeft als doel om verschillende zaken te versnellen. Wel is het zeer waarschijnlijk dat dit alles vertraging oploopt nu. We proberen er de komende tijd alles aan te doen om dit alles wel op de politieke agenda te houden. We zullen hier dus zeker op terugkomen en aan LNV vragen wat we nu al op kunnen pakken."

Veel belangstelling voor webinar
Maandagavond 10 juli vond de Biohuis webinar 'Geen landbouwakkoord, hoe nu verder?' plaats. Douwe vertelt dat dit webinar door zo'n 60 Biohuis-leden gevolgd is. Douwe gaf samen met Laurens Nuijten en Pipie Smits van Oyen een terugkoppeling op het proces en de uitkomsten voor de biologische sector, ook al is het niet gelukt met de hoofdtafel tot een landbouwakkoord te komen.

Voor meer informatie:
Biohuis

[email protected]
www.biohuis.org