Steeds meer gemeenten doen een boeket snijbloemen als cadeautje in de ban, en meerdere gemeenten overwegen dat te doen. Nu volgt ook Zutphen. Bewoners noemen de maatregel 'belachelijk en betuttelend'.
101 jaar oud
Geen bosje bloemen dus voor de Zutphense bewoner die vandaag 101 jaar oud wordt, maar een duurzamer alternatief, namelijk een plant. "Een plant is duurzaam en dat past helemaal bij waar wij als gemeente voor staan", zegt een woordvoerder van de gemeente Zutphen.
Vorige week diende de lokale Partij voor de Dieren hierover een motie in die met een kleine meerderheid werd aangenomen en per direct ingaat. "We zijn nu druk aan het brainstormen wat de alternatieven zijn. Het beleid was altijd een bloemetje, nu moet er nieuw beleid voor uitgeschreven worden", zegt de woordvoerder.
Niet blij met besluit
Volgens Josepha Liefers, eigenaresse van de Zutphense bloemisterij De Klavertuin, vinden veel Zutphenaren het 'belachelijk, betuttelend en ongehoord'. "Uit protest hebben vijf bewoners een bos bloemen besteld voor de gemeente, die ik straks aan de gemeente mag overhandigen", zegt Liefers. Aan die boeketten hangen verschillende kaartjes met cynische teksten als 'deze is voor de eerste 100-jarige' en 'gefeliciteerd met het besluit namens alle jubilarissen'.
Begrip voor kritiek
Sanne Janssen van Milieu Centraal zegt dat 'perfect ogende bloemen' een flinke milieu-impact hebben. Met de energie die wordt gebruikt voor één boeket uit de kas of uit een ver land zou je achttien keer de was kunnen draaien. "Een bosje bloemen gooi je na een week of twee weer weg. Daar wordt veel CO2 voor uitgestoten, bestrijdingsmiddelen en water voor gebruikt."
Volgen andere gemeenten?
De gemeente Den Haag en Amersfoort besloten eerder al over te stappen op een duurzamer alternatief voor bloemen. De gemeente Eindhoven denkt na over de alternatieven voor de snijbloemen. Bij de gemeente Utrecht kunnen medewerkers zelf kiezen voor een alternatief.
Bron: RTL