Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ze maken de biologische sector kapot!"

Woede en bezorgdheid in Frankrijk na tv-item over biologische landbouw

"Dit is compleet gestoord," zegt een Franse biologische teler. "Ze maken de biologische sector kapot!" De woede onder Franse biologische telers wordt steeds groter. Op 6 juni zond de Franse televisiezender France 2 een nieuwe editie uit van 'Alerte sur le bio' binnen het Franse nieuwsprogramma 'Cash Investigation'. Naar aanleiding hiervan zijn verschillende professionals uit de biologische sector boos, maar ook verbijsterd en bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de biologische markt, gezien het feit dat het kijkcijferrecord van het programma in het verleden op meer dan 3,8 miljoen kijkers stond.

"Je eet soms, vaak of altijd biologisch, omdat dat goed is voor de planeet en zeker beter voor je gezondheid dan niet-biologisch. Je denkt dat als een product biologisch is, het ook automatisch vrij is van gewasbeschermingsmiddelen. Nou, daar kun je je nog weleens lelijk in vergissen: natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zijn binnen de biologische land- en tuinbouw gewoon toegestaan. Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zijn dus veilig? Niet per definitie!" Dit waren de eerste woorden van Elise Lucet, die het programma presenteerde.

Op de agenda? De stoffen die zijn toegestaan om te verwerken in gewasbeschermingsmiddelen binnen de biologische land- en tuinbouw, met een focus op 'BT', dat werd gepresenteerd als een 'hormoonontregelaar', en 'Spinosad' als niet alleen 'neurotoxisch', maar ook een 'echte bijendoder' en de werking van controle-instanties werd beschreven als 'ondoorzichtig'. De bio-controle en de kwestie rondom pyrethrum in tuincentra met de vraag of deze stof wel zo dier- en milieuvriendelijk is kwamen ook nog aan bod.

In gesprek met FreshPlaza deelden een aantal biologische telers, eigenaren van coöperaties en groothandelaren hun gevoelens naar aanleiding van deze nieuwsuitzending. De meesten van hen waren het erover eens dat de uitzending "gegarandeerd belastend' was, terwijl anderen de uitzending zagen als "één grote grap". Sommige professionals uit de sector wezen op het gebrek aan professionaliteit en vonden dat "dit geen voldoende journalistiek onderbouwd stuk was, maar eerder een doelbewuste poging om de biologische sector onderuit te halen!".

Veel biologische professionals vrezen dat er bij consumenten verwarring zal ontstaan. "De uitzending heeft zich gericht op producten die zelden worden gebruikt. Consumenten zullen nu denken dat Spinosad dagelijks wordt gebruikt in alle gewassen, terwijl we het alleen als laatste redmiddel gebruiken! De verkoop van Spinosad* vertegenwoordigt slechts een fractie van de verkoop van de toegelaten stoffen voor biologische landbouw."

*(De verkoop van Spinosad vertegenwoordigt volgens Générations Futures 0,06% van de verkoop van de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen).

Een andere bron van zorg is de mogelijke reactie van de overheid. "We zijn al heel beperkt met betrekking het aantal toegestane stoffen, dus we willen niet dat de Franse regering de regelgeving nog verder in ons nadeel verandert. Frankrijk heeft al de meest strenge wetgeving op dit gebied. Sommige stoffen die in Frankrijk verboden zijn, zijn nog gewoon toegestaan in naburige Europese landen."

Het is nog te vroeg om de omvang van de repercussies echt goed te kunnen meten (publieksmeting, pers en sociale netwerken), maar volgens een aantal van de geïnterviewde professionals lijdt het geen twijfel dat het programma "het imago zal schaden van een sector die het toch al moeilijk heeft." Anderen stelden voor om "een goed communicatieplan op te stellen waarmee de zaken recht kunnen worden gezet en met behulp waarvan consumenten zelf onderscheid kunnen maken tussen wat waar en wat niet waar is".