Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven in Europa

Het aantal uitbraken met hoogpathogene varianten van vogelgriep bij pluimvee in Europa is in de afgelopen twee manden afgenomen. In de natuur worden met name meeuwen zwaar getroffen door het virus. Het risico dat mensen in Europa besmet raken blijft laag. Dat schrijven de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC en het Europese referentielaboratorium voor dierziekten in een gezamenlijke publicatie.

Er waren in de maanden maart en april beduidend minder uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven dan in de periode van december tot en met februari. Ook waren er minder uitbraken in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Bij wilde vogels was er ook een daling in uitbraken ten opzichte van de vorige rapportageperiode, maar het aantal uitbraken was wel hoger dan in het voorjaar van 2022. Kokmeeuwen worden zwaar getroffen.  Ook sterfte onder een bedreigde soorten als de slechtvalk nam toe.

Het risico voor besmetting voor mensen in Europa blijft laag en dit risico is laag tot matig voor mensen die in contact komen met mogelijk besmette en dode dieren, zoals pluimveehouders en dierenartsen.

Bron: ESA

Publicatiedatum: