Tholen - Zeilschip de Tres Hombres ligt weer voor anker bij Chocolatemakers in Amsterdam. De bemanning heeft een lange, maar voorspoedige reis van bijna 6 maanden achter de rug. In het ruim ligt dit keer maar liefst 12 ton biologische Trinitario cacaobonen. Chantal Engelen van Peas of Me is deze week aan de slag bij de Chocolatemakers. Dit heeft alles te maken met de aankomst van de emissievrije cacao. Gisteren was ze aanwezig bij de viering van de aankomst van de Tres Hombres in het westelijk havengebied van Amsterdam.

Chantal: "Dat je zo in verbinding kunt zijn met een product, van boon tot aan het eindproduct, dat is zo mooi. Ik ken geen ander bedrijf die dat op deze manier doet. Heel bijzonder ook om te zien hoe de bonen op deze bijzondere manier bij de fabriek arriveerden. Het heeft me ook wel getriggerd om misschien zelf volgend jaar met het schip mee te gaan", vertelt ze terwijl ze stond bij de lijn waar de repen gegoten worden.

Grotendeels vrouwelijke bemanning
Ze vertelt dat de bemanning van de Tres Hombres, inclusief de kapitein, voornamelijk uit vrouwen bestaat. "Dat is niet altijd zo, maar toevallig waren het op deze vaart bijna alleen maar vrouwen. Ze werken veel met vrijwilligers die mee gaan. Zij hebben gisteren de 70 kilo zware zakken uit de buik van het schip gehaald. Dat is natuurlijk mega zwaar werk en dit was dus erg indrukwekkend om te zien."

Links Chantal Engelen. Rechts een deel van de vrouwelijke bemanning in het ruim van het zeilschip. 

De aankomst werd gevierd met een hapje en drankje en veel gezelligheid. Ook konden de bezoekers een kijkje nemen in de fabriek van Chocolatemakers. Marije Guillaumond vertelt namens Chocolatemakers dat ze bij de chocoladeproducent terugkijken op een heel geslaagd evenement. "Het was zo leuk! En het weer zat helemaal mee. Dus het was echt een heel fijn event."

Nieuwe bestemming voor de reststromen
De cacao wordt in de fabriek in Amsterdam CO2 neutraal verwerkt tot chocolade waarbij smaak en kwaliteit de grootste drijfveer zijn tot het perfectioneren van het productieproces. Chantal: "De reststromen van de cacao krijgen weer een nieuwe bestemming in bijvoorbeeld lippenbalsem en de cacaodoppen belanden in mijn favoriete Yogi Choco thee.

Ze heeft de afgelopen dagen al veel extra achtergrondinformatie gekregen over de werkwijze van Chocolatemakers. "De verschillende productlijnen van de Chocolatemakers zijn ingericht op basis van land van herkomst van de cacao en het cacaopercentage. Deze twee factoren zorgen voor unieke smaken en zijn totaal anders dan je gewend bent van de 'grote jongens'."

Chocolatemakers maakt chocolade met biologische cacao rechtstreeks ingekocht bij boeren die ze kennen. "De cacao komt uit Congo, Peru, Dominicaanse Republiek, Braziliƫ en Colombia en vormt in veel gevallen een welkom economisch alternatief voor de lokale bevolking voor activiteiten die ten koste zouden gaan van het regenwoud of lokaal wild life."

Tres Hombres repen
Met de 12 ton biologische Trinitario cacaobonen kan Chocolatemakers zo'n 240.000 Tres Hombres repen produceren. Rodney Nikkels, oprichter en eigenaar van Chocolatemakers: "We gebruiken deze mooie grondstoffen bijvoorbeeld voor de Tres Hombres 40% melk met een snufje zeezout, deze reep behoort tot onze populairste repen."

Voor meer informatie:
Chantal Engelen
Peas of Me
chantal@peasofme.com 
www.peasofme.com 

Chocolatemakers
Radarweg 32A
1042 AA Amsterdam
06 42765654
info@chocolatemakers.nl 
www.chocolatemakers.nl