Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dierenrechtorganisatie teleurgesteld

Vlaams parlement stemt tegen verbod op doden van eendagskuikens

Afgelopen week stemde de Commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement tegen het voorstel van resolutie tot het instellen van een verbod op het doden van eendagskuikens in Vlaanderen. Meyrem Almaci en Mieke Schauvliege van Groen hadden dit voorstel ingediend, samen met Ludwig Vandenhove van Vooruit. 
“Dat door de commissieleden ‘Dierenwelzijn’ tegen een verbod werd gestemd, is beschamend”, reageert GAIA-directeur Ann De Greef ontgoocheld. “Vlaanderen wil een koploper zijn op het vlak van dierenwelzijn, maar in datzelfde Vlaanderen worden dagelijks 65.000 kuikens vergast (jaarlijks 24 miljoen), simpelweg omdat ze geen economisch nut hebben, terwijl er alternatieven bestaan. Een volstrekt onnodige verkwisting van dierenlevens, dus.”

Geen nut?
Mannelijke kuikens worden vergast door de pluimvee-industrie, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Omdat ze geen eieren kunnen leggen, zijn ze voor de industrie van geen enkele waarde. Daarom worden ze vergast nadat ze uit het ei komen.  De Duitse rechtbank van Leipzig oordeelde al dat het doden van een dier louter omwille van een gebrek aan economisch nut niet legitiem is.

Alternatieven zijn er
Bovendien zijn er alternatieven aanwezig om het vergassen van kuikens te vermijden. Via in-ovo sexing wordt op het moment dat het embryo in het ei zit al vastgesteld van welk geslacht het kuiken zal zijn. De eieren met mannelijke embryo’s worden daarna niet meer uitgebroed. Op die manier wordt het vergassen en verhakselen van miljoenen kuikens vermeden. Bovendien is aan die alternatieve, diervriendelijker methode slechts een minieme meerkost verbonden van 2 eurocent per ei. Ann De Greef: “Dierenwelzijn mag blijkbaar werkelijk niets kosten voor N-VA.”

Verbod weggestemd
Uit ethische overwegingen voerden Duitsland en Frankrijk al zo’n verbod in op het doden van eendagskuikens. GAIA, Almaci en Schauvliege (Groen) en Vandenhove (Vooruit) vragen dat Vlaanderen ook zo’n verbod invoert. Maar dat is dus niet nodig voor de Commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement. Van de 12 aanwezige commissieleden Dierenwelzijn stemden er vijf voor het verbod op het doden van eendagskuikens en 7 tegen, waarmee het voorstel weggestemd werd. 

Bron: GAIA

Publicatiedatum: