Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Massale ruimingen niet meer te verantwoorden"

Vogelgriepvaccin stapje dichterbij

Tholen - De afgelopen week heeft de Europese Commissie de eerste stap gezet in het toelaten van vaccinatie tegen vogelgriep. Europa is dit jaar getroffen door de ergste vogelgriep ooit en juist daarom is aanpak van het virus volgens Stella Kyriakides, eurocommissaris voor Volkgsgezondheid van de hoogste prioriteit. "We zijn blij dat er vanuit de EU een hoge prioriteit is voor een vogelgriepvaccin", reageert Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. "Het is belangrijk dat er een goed vaccin komt en dat we de kippen weer naar buiten mogen doen. De uitloop van de biologische kippen is uiteraard een onderdeel van dierwelzijn." 

Nog geen goedgekeurde vaccins beschikbaar
Vanaf 12 maart gaat er een deur open die tot nu toe altijd gesloten is geweest. Het is een begin, want er zijn nog geen goedgekeurde vaccins beschikbaar. "De datum 12 maart is mooi, maar concreet kunnen we nog niet vaccineren. Hiervoor is er nog meer onderzoek nodig. Het zal nog wel meer dan een jaar duren voordat er inderdaad grootschalig gevaccineerd kan gaan worden", legt Dick uit. 

Een belangrijke reden dat kippen tot nu toe nog niet gevaccineerd werden, is dat dit grote gevolgen heeft voor de handel. Die hindernis gaat nu van de baan. "Zoals het er nu uitziet, gaan alle landen binnen de EU vaccineren toestaan zodat er geen handelsbelemmeringen meer zijn. Er zijn voorstellen gedaan voor de monitoring van het vaccinatieprotocol", zegt Dick. "Ik begrijp dat er een protocol gemaakt moet worden, maar zoals de voorstellen nu zijn lijkt de monitoring onuitvoerbaar te zijn in de praktijk. Maar over de protocollen zullen nog wel verdergaande gesprekken gevoerd gaan worden." 

Massale ruimingen niet meer te verantwoorden
Biologische pluimveehouders pleiten al langere tijd voor een vaccin tegen vogelgriep. De biologische sector voelt zich al geruime tijd ongemakkelijk bij de manier waarop vogelgriep te lijf wordt gegaan, aldus Hans Fuchs van Bionext. "Het huidige beleid dat overheid en pluimveesector voeren, is te begrijpen vanuit de situatie toen het werd ontwikkeld, maar het is niet meer van deze tijd. Je kunt gerust spreken van een endemische situatie. De daardoor jaarlijks terugkerende massale ruimingen vinden wij niet meer maatschappelijk te verantwoorden. Ethisch niet, maar ook financieel niet." 

Bij het uitbreken van vogelgriep stelt de overheid een ophokplicht in, maar omdat de vogelgriep grote vormen heeft aangenomen, worden pluimveehouders gedwongen hun kippen nagenoeg het hele jaar binnen te houden. "De biologische pluimveehouderij kent een aantal kernwaarden. Naast een lagere dierbezetting en voer dat geteeld is zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, is de dagelijkse uitloop voor de kippen in een ruime en gevarieerd begroeide uitloop een heel belangrijke. En die waarde kunnen we de laatste jaren onvoldoende waar maken. De afgelopen twee jaar hebben veel biologische kippen geen gebruik kunnen maken van de uitloop.

Weliswaar heeft de biologische pluimveesector, anders dan vrije uitloopbedrijven, geen last van handelsvoorwaarden die bepalen dat de eieren na een bepaalde ophokperiode niet meer als biologisch gekwalificeerd mogen worden. Maar het welzijn dat we de kippen willen bieden en de waarde die we daarmee met onze eieren aan de consument bieden, is wel in het geding." 

"We zijn ons bewust dat een deel van de biologische consumenten zeer kritisch is ten aanzien van vaccinaties. We zijn van mening dat vaccinatie op dit moment echter de beste route is om de doorlopende dreiging van vogelgriep af te wenden en er voor te zorgen dat onze biologische kippen weer snel volledig gebruik kunnen maken van hun uitloop."

In afwachting van veldproeven
Ondertussen is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezig met een gecontroleerde veldproef om de werking van de vaccins te onderzoeken. Bionext heeft zitting in de klankbordgroep die is geformeerd rondom deze veldproef. "Die veldproef is inmiddels in voorbereiding in opdracht van het ministerie van LNV en onder leiding van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het wachten is nu nog op de definitieve resultaten van de labproef die vorig jaar heeft plaatsgevonden." 

Voor meer informatie:
Dick de Koning
Biologische Pluimveehouders Vereniging
voorzitter@bpv.nl
www.biologischpluimvee.nl

Hans Fuchs
Bionext
fuchs@bionext.nl
www.bionext.nl