Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nabetaling over 2022 komt uit op 2,2 eurocent per kilogram melk

Arla betaalt melkveehouders 269 miljoen euro extra uit

Arla Foods betaalt haar coöperatieleden 2,2 eurocent per geleverde kilogram melk in 2022 extra uit. Dat is inclusief rente op individueel ingebracht kapitaal. Arla Foods' Board of Representatives, het bestuursorgaan binnen Arla Foods dat bestaat uit gekozen leden, heeft dat besloten tijdens de jaarvergadering op woensdag 22 februari. In totaal keert de zuivelcoöperatie 269 miljoen euro van haar jaarlijkse nettowinst extra uit aan haar coöperatieleden, via een nabetaling en individuele consolidering. De rest van de jaarwinst wordt in het bedrijf geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen.

De nabetaling wordt in twee termijnen, halverwege het financiële jaar en aan het einde van het jaar, uitgekeerd. In september 2022 werd een vooruitbetaling van de nabetaling gedaan, overeenkomend met 1 eurocent per kilogram geleverde melk in de eerste 6 maanden van 2022 (in totaal 61 miljoen euro). Op het totale melkvolume voor 2022 komt dit overeen met 0,5 eurocent per kilogram melk. De overige 1,7 eurocent per kilogram melk inclusief rente op ingebracht kapitaal (in totaal 208 miljoen euro) wordt in maart 2023 uitbetaald.

Individuele en gemeenschappelijke consolidering
De Board of Representatives gaf ook goedkeuring voor een individuele consolidering van 0,33 eurocent per kilogram melk (39 miljoen euro). De rest van de winst van 74 miljoen euro, 0,6 eurocent per kilogram melk, valt onder de gemeenschappelijke consolidering en wordt binnen de onderneming geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen.

Prestatieprijs en groepsomzet
Arla Foods’ prestatieprijs, die gebruikt wordt om de waarde te meten die Arla Foods per kilogram melk creëert, steeg met 38,8 procent in 2022 ten opzichte van 2021. Aan het einde van het jaar kwam de gemiddelde prestatieprijs voor 2022 uit op 55,1 eurocent per kilogram melk, tegenover 39,7 eurocent per kilogram melk in 2021. De groepsomzet steeg met 23,2 procent naar 13,8 miljard euro (tegenover 11,2 miljard euro in 2021 en 10,6 miljard euro in 2020).

Bron: Arla Foods

Publicatiedatum: