Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd

De Groene Weg is al jaren de grootste leverancier van biologisch vlees in Nederland en een vaste partner voor de Duitse handel en verwerkende industrie. De dochteronderneming Der Grüne Weg gaat voor een unieke benadering voor Duitsland met een vraaggestuurde, gesloten biologische vleesketen. Der Grüne Weg is recent begonnen met de verwerking van biologische varkens uit Thüringen en heeft nu officieel zijn eerste biologische varkensvleesketen in Duitsland gelanceerd.

Zoals aangekondigd op BIOFACH 2021 en om de Duitse markt goed te kunnen bedienen, heeft het bedrijf hiervoor een Duitse organisatie opgericht. Met het aanbod van biologisch varkensvlees van Duitse origine kan Der Grüne Weg nu ook voldoen aan de 5xD-voorkeur van Duitse consumenten waarbij geboorte, opfok, afmest, slacht en verwerking van de dieren – ook in het biologische segment – in Duitsland plaatsvinden.

Vraaggestuurde structuur in de keten
“De vraag vanuit de Duitse retail en hun klanten naar regionaliteit en vlees van Duitse origine neemt steeds meer toe”, zegt Allard Bakker, directeur van Der Grüne Weg. “Als onderdeel van een grote organisatie zijn wij in staat om op deze marktvraag in te spelen en omals biologisch vleesleverancier een strategisch partner te blijven voor onze klanten.” Daarnaast brengt Der Grüne Weg 40 jaar ervaring in het bouwen van duurzame biologische vleesketens mee vanuit Nederland: van één keten tot de marktleider in biologisch vlees.

In die zin is het doel van Der Grüne Weg in Duitsland om ook in dit land de markt voor biologische producten verder uit te breiden en te promoten. “Dit betekent voor ons echter ook”, zegt Bakker, “dat we in het kader van onze groeistrategie alleen nieuwe boeren in de keten toelaten als er voldoende vraag is. En zoals ik al zei toen ik ons concept presenteerde op BIOFACH, duurt het ongeveer twee jaar om over te schakelen van conventionele varkenshouderij naar biologische landbouw.”

Betrouwbaarheid bij omschakeling, prijs en gegarandeerde afname
Bij de samenwerking met Der Grüne Weg gelden voor Duitse varkenshouders dezelfde voorwaarden in de keten als voor Nederlandse varkenshouders. Zo biedt Der Grüne Weg in plaats van de gebruikelijke wekelijkse prijsstelling een systeem waarbij vier keer per jaar de varkensprijs wordt vastgesteld op basis van markt- en kostprijsontwikkelingen. De Duitse boeren profiteren bovendien van een afnamegarantie en een contract van onbepaalde duur. Deze voorwaarden geven de boer de nodige planningszekerheid en stabiliteit om zijn biologische bedrijf verder uit te bouwen. Nog een voordeel voor de boeren: de omschakeling kan geleidelijk gebeuren. Dit betekent minder risico’s, betere planningszekerheid en beter beheersbare inspanningen. “Zeker in onzekere tijden een belangrijke factor voor boeren”, benadrukt Allard Bakker.

Gelijkwaardig partnerschap
Voor boer Matthias Bürgel uit Eckstedt in Thüringen "heeft Der Grüne Weg gewoon veel ervaring met de hele biologische keten. De prijsgarantie die dit bedrijf biedt, staat naar mijn mening voor eerlijke voorwaarden en is een voorbeeld van een gelijkwaardig partnerschap waarin we samen de uitdagingen aangaan."

BIOFACH 2023
Der Grüne Weg GmbH presenteert zijn concepten en werkwijze met betrekking tot de biologische veehouderij en de bijbehorende omschakeling van bedrijven in beurshal 5, op standnummer 5-133.

Voor meer informatie:
De Groene Weg
Den Sliem 1
7141 JE Groenlo
0544 473260
[email protected] 
www.degroeneweg.nl 

Publicatiedatum: