Zaadvaste rassen nu te koop bij Odin

Nieuw in het assortiment van Odin zijn de biodynamische zaadvaste zaden van Bingenheimer Saatgut. Bijzondere zaadjes met liefde geteeld door 93 tuinders, waaronder ook Odin boerderij De Beersche Hoeve.

Zaadleverancier Bingenheimer Saatgut
'Keep the organic spirit alive', met deze woorden opent de nieuwe Bingenheimer Saatugut catalogus dit jaar. Het vat mooi samen wat het doel en ideaal van deze Duitse zaadleverancier is: “Om onafhankelijke biologische landbouw op lange termijn mogelijk te maken, moeten zaadvaste groenterassen worden bewaard, verder ontwikkeld en biologisch vermeerderd, terwijl de zaden van deze rassen vrij beschikbaar blijven voor alle tuinders, telers en hobbyisten.”

Dit besef ontstond zo’n 35 jaar geleden ​​uit het feit dat er in die tijd nauwelijks biologisch zaad beschikbaar was voor de teelt van biologische groenten. Terwijl er steeds meer F1-hybride rassen verschenen van de multinationale zaadbedrijven, was er ook een enorme achteruitgang in zaadvaste rassen te zien. Dit bracht een groep ruimdenkende, toegewijde tuiniers ertoe om samen te werken om de "Initiativkreis für Gemüsesaatgut aus biologisch-dynamischem Anbau" (Initiatief voor groentezaden uit de biodynamische teelt) te vormen en de teelt van zaadvaste variëteiten na te streven. Uit dit intiatief werd Bingenheimer Saatgut geboren. Een bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot 100 werknemers en een enorm wereldwijd netwerk dat krachten bundelt om te strijden voor het behoud van biologisch zaadvast zaad.

Foto: Bingenheimer Saatgut

Wat zijn zaadvaste rassen?
Zaadvaste gewassen zijn volgens natuurlijke processen veredeld en vermeerderd. Zaadvaste rassen groeien met dezelfde eigenschappen als de ouderplanten, maar met kleine variaties. Net als in de natuur. Boeren en (moes)tuinders die zaadvaste zaden kopen van deze rassen, kunnen uit de groenten die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Zo helpen deze zaden tuinders om onafhankelijk te worden van de multinationals en dragen ze er aan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen. Ook zitten er op dit zaad geen patenten of kwekersrechten en kan iedereen er zelf mee verder kweken, wat niet kan of mag met de meeste F1-hybriden.

Odin boerderij de Beersche Hoeve en Bingenheimer Saatgut
Ook op onze biodynamische Odin boerderij De Beersche Hoeve worden zaadvrije groenten geteeld, groentezaden vermeerderd (wat is vermeerderen van zaad?) en nieuwe groenterassen ontwikkeld voor Bingenheimer Saatgut. Over prijzen, hoeveelheden, leveringstermijnen en kwaliteitseisen (kriemkracht etc.) worden jaarlijks afspraken gemaakt. Ieder jaar is anders, al naar gelang er behoefte is vanuit Bingenheimer. Gewassen waarvan het zaad wordt vermeerderd door de De Beersche Hoeve zijn onder andere: tuinboon, sperzieboon, stokboon, rode biet, rucola, herzhoornweegbree, borage, groenlof, veldsla, winterpostelein, meiraap en asia-sla.

Geen winstoogmerk
Bingenheim verkoopt alleen zowel biologisch als Demeter gecertificeerd zaad. Bingenheim verkoopt uitsluitend zaadvaste rassen. Prijzen worden bepaald in overleg met de telers, hierdoor krijgt iedereen in de keten een eerlijke prijs. Bingenheim geeft alleen aandelen uit op naam, die niet vrij verhandelbaar zijn. De dividenduitkering is minimaal. Het bedrijf kan dus niet opgekocht worden door bijvoorbeeld een zaadmultinational. Bingenheim heeft geen winstoogmerk. De onafhankelijke veredelingstak van Bingenheim, ‘Kultursaat’, waarin Odin en de boerderij ook deelneemt, ontwikkelt rassen specifiek voor de biologische landbouw, die vrij zijn, dat wil zeggen zonder kwekersrecht.

Assortiment zaadvaste groente- kruiden & bloemenzaden bij Odin
Naast het prachtige aanbod aan biodynamische groentezaden hebben we ook biodynamische kruiden en bloemen om jouw tuin om te toveren tot een levendige oase voor bijen, vlinders en andere insecten. Bekijk online of in de winkels het hele Odin Bingenheimer assortiment.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven