Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke taal spreken koeien?

Taalkundige Leonie Cornips doet onderzoek naar hoe koeien communiceren. Daarom is ze regelmatig te vinden bij Boerderij Boterhuys in Warmond om de koeien van Gerard Mul te observeren.

"In de taalkunde denken we dat taal alleen geschikt is voor mensen. Ik ben heel erg benieuwd of dat inderdaad wel zo is. In het begin lachten mijn collega's mij uit, maar die lacherigheid verdwijnt langzamerhand, omdat de huidige tijd vraagt dat we meer ander soort onderzoek doen naar het dier", vertelt Leonie in het tv-programma Binnenstebuiten. "Dat is belangrijk voor het welzijn van de koe."

Wijzend naar een koe die even loeit terwijl ze haar kalf laat drinken zegt Leonie: "Dit is het geluid tegen het kalf: 'ik wil dat je bij mij blijft of dat je bij mij komt.' Het is een laag, ontspannen en kalmerend geluid en het betekent dat de kalf en de koe een relatie met elkaar aan het ontwikkelen zijn. Deze communicatie is heel belangrijk, want het kalfje moet natuurlijk leren om koe te zijn."

Boer Gerard vindt het onderzoek van Leonie leerzaam. "We willen tevreden koeien en we proberen elke keer naar de koeien te kijken hoe we dat nog meer kunnen verbeteren. Als een koe zich goed voelt, produceert ze goed en is ze minder snel ziek. Ik zie de koeien als mijn collega's. We zijn samen een team en we willen ook met plezier met elkaar werken." Zodra Gerard de stal binnenkomt, komen de koeien op hem af. Dat betekent volgens Leonie dat veel communicatie naar de boer is gericht. 

Het fragment kun je hier bekijken.

Publicatiedatum: