Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ravenswaard streeft vermindering van 70% CO2-uitstoot na

De familie Litjens van Kaasboerderij Ravenswaard in het Gelderse Afferden maakt al vele jaren heerlijke biologische kaas van de rauwe melk van de koeien op hun land. Het ambachtelijke familiebedrijf boerde altijd al milieuvriendelijk en streeft een vermindering van 70% CO2-uitstoot na. 

Foto: Ekoplaza

Gerard Litjens: "We zijn hard op weg. De afgelopen jaren hebben we onze uitstoot al aanzienlijk verminderd. Dat is belangrijk, zeker in het licht van actuele milieudiscussies. Het juiste voer voor de koeien biedt mogelijkheden voor grote stikstofbesparing. We werken al vanaf 1996 biologisch, als één van de eerste bedrijven die die overstap durfden te maken. Onze tweehonderd koeien krijgen voer van ons eigen land, soms nog aangevuld met voer dat we van zo dichtbij mogelijk halen. Dat scheelt allemaal."

"Het liefst zetten we een paar windmolens op ons terrein, maar dat kan helaas nog niet, de gemeente is het daar niet mee eens. Dus hebben we zonnepanelen laten leggen. De stroom die de panelen opleveren, gebruiken we om de melk te koelen en om de kazen en de kaasmakerij, alsmede de pekelbakken, te koelen. Binnenkort plaatsen we daar een accu bij zodat we de zonne-energie kunnen opslaan voor 's nachts. Op den duur stappen we helemaal over op elektriciteit die we zelf opwekken."

De weilanden van Ravenswaard worden ingezaaid met grasklaverzaad, of graszaad verrijkt met andere vlinderbloemigen. Dat brengt extra stikstof in de bodem. "Een mooie manier om de bodem te verrijken zonder kunstmest te gebruiken. want met name kunstmest zorgt voor veel CO2-uitstoot, terwijl klaver die stikstof juist opslaat in de grond. De akkerranden rond onze weilanden zaaien we bovendien in met een bloemrijk mengsel. Dat zijn stroken van wel zes meter breed; in de zomer groeit en bloeit daar van alles. Heel goed voor de insecten en de biodiversiteit."

Ravenswaard werkt met rauwe melk. "De kwaliteit van onze kaas begint bij de melk. We verhitten onze melk niet voordat we er kaas van maken, want dan zou je al die gezonde stofjes en de unieke smaak verliezen. Maak je geen zorgen, geen enkel product wordt zo streng gecontroleerd als echte boerenkaas."

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl/nl/merk/ravenswaard

Bron: Ekoplaza

Publicatiedatum: