Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch schapenhouder Wilko Kemp:

"Wij waren altijd al van het extensieve boeren"

Wilko Kemp is biologisch boer, hij bestiert samen met zijn vrouw Hermien boerderij Het Veldhoen in Kortenhoef, nabij het Gooi. Zij hebben naast melkkoeien zo’n 200 biologische ooien, die elk jaar lammeren krijgen.

Wilko Kemp is biologisch schapenboer in Kortenhoef. Foto: De Groene Weg

Wij gingen de andere kant op
“Ik heb altijd veel dieren gehouden, al van jongs af aan help ik mee op de boerderij van mijn vader, daarna ben ik zelf boer geworden. Hermien en ik namen op ons 21ste de boerderij van haar ouders over. De eerste jaren waren regulier maar sinds 2016 mogen wij ons bedrijf volledig biologisch noemen. Die omschakeling naar biologisch werd in eerste instantie ingegeven door de afschaffing van het melkquotum. Daarna gingen veel boeren voor een groter bedrijf, maar voor ons voelde dat niet goed. Wij waren altijd al van het extensieve boeren, dus we gingen de andere kant op en werden biologisch. We hielden toen ook al schapen, dus ook die gingen we natuurlijk biologisch houden. We zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met De Groene Weg, zij nemen de lammeren af.” 

Foto: De Groene Weg

Ruimte om te leren
Wilko en Hermien leveren bijna het hele jaar rond lammeren aan De Groene Weg. Dat betekent dat er altijd veel te doen is. Het Veldhoen is dan ook een leerbedrijf. Wanneer de meeste lammeren worden geboren: eind januari, maart en april, komen er stagiaires van de opleiding diergeneeskunde. Die verblijven zeventien dagen intern op de boerderij om te helpen aflammeren. Een win-win situatie; de studenten doen veel praktijkervaring op en ze helpen om de drukte in goede banen te leiden. 

Foto: De Groene Weg

Natuurbeheer
Biologisch schapen houden onderscheidt zich met name door het voer dat de dieren krijgen, dat is 100% biologisch, bestrijdingsmiddelen komen er niet aan te pas. Daarnaast lopen de schapen van Wilko en Hermien in de wijde omtrek van Het Veldhoen, waarvoor ze veel samenwerken met Natuurmonumenten. Hun schapen spelen namelijk een belangrijke rol in het natuurbeheer in de omgeving. 

“De ooien gaan in het voorjaar met de lammeren de natuurgebieden van de Oostelijke Vechtplassen in om te grazen. Daar zorgen ze dat deze gebieden niet dichtgroeien met riet, bomen en struiken. Ze houden het landschap open en de paden toegankelijk voor wandelaars. En door te grazen op de dijken houden ze daar de grasmat kort, waardoor de grond niet dichtslaat bij heftige regenval en erosie wordt voorkomen. Zo helpen ze ook de dijken veilig te houden.”
Niet alle schapen zijn geschikt om op deze manier gehouden te worden. De schapen van Het Veldhoen zijn Charollais schapen, een sterk ras dat het hele jaar door buiten kan lopen en het goed doet op een dieet van eiwitarm gras, wat groeit in natuurgebieden. 

Circulair werken
Als de schapen worden bijgevoerd is dat met biologisch hooi van eigen land. De ruige stromest die dat oplevert wordt uitgereden over de biologische weilanden. Deze mest stimuleert het bodemleven en trekt veel weidevogels aan. 

Wilko: “Zo werken wij graag. Vroeger was het nog behoorlijk tegendraads, maar tegenwoordig blijkt dat onze visie juist bij uitstek de manier voor de toekomst is. Onze biologische en extensieve bedrijfsvoering zorgt ervoor dat alles met elkaar in harmonie is; het is een kringloop, waardoor er geen overschotten zijn. Bijkomend voordeel is dat het eiwitarme gras ook zorgt voor minder stikstof in de mest.”  

Wilko en Hermien willen nooit meer anders dan biologisch boeren: “De omschakeling was destijds wel even pittig, maar we hebben er nog geen moment spijt van gehad.” 

Voor meer informatie:
De Groene Weg
[email protected]
www.degroeneweg.nl 

Publicatiedatum: