"Marktaandeel Eko Holland Vee en Vlees groeit snel"

Eko Holland Vee en Vlees is een coöperatie  die als doel heeft de positie van de aanbieders van biologisch slachtvee te versterken. De coöperatie die halverwege 2021 is gestart met het bundelen van het aanbod biologische koeien zag het aantal koeien in 2022 toenemen tot ruim 25 stuks per week. Dit is een marktaandeel van zo’n 13%.

Voor een sterke positie in de slachtveeketen is het volgens Rimmer Boersma, voorzitter van de coöperatie, noodzakelijk dat voldoende veehouders zich aansluiten en er een aanzienlijk aandeel van het biologisch vee via de coöperatie wordt verhandeld. "Het aanbod van individuele veehouders en handelaren is over het algemeen te klein om serieus over de prijsvorming te kunnen onderhandelen met de grote slachterijen. Je bent dan als veehouder afhankelijk van de marge die je door de ketenpartijen wordt gegund”. Daarnaast is de markt ook niet transparant voor de kleine aanbieder. “Er wordt door handelaren over het algemeen maar aan één slachterij geleverd, dan krijg je geen beeld van de prijs die andere slachterijen in die periode uit keerden."

De coöperatie levert wekelijks aan drie verschillende afnemers. Vooraf vindt er overleg plaats over de uit te keren prijs. Men houdt ook rekening met de specifieke wensen van de slachterijen. Worstkoeien gaan naar de slachterij die zich richt op draaivleesproducten en de betere koeien gaan naar de slachterijen die luxere vleesvarianten produceren.

"We hopen dat we de groei van het afgelopen jaar kunnen voortzetten. Hoe hoger ons marktaandeel hoe beter onze positie in de keten", stelt Boersma. Voor de kosten hoeven de veehouders aansluiting niet te laten, de coöperatie werkt tegen kostprijs en de prijs die de slachterijen betalen is de prijs die de veehouders ontvangen. De commissie bedraagt 75,- per koe. Van dit bedrag worden alle kosten, inclusief het transport, betaald. Indien er van de commissie inkomsten geld overblijft dan kan er via een nabetaling weer uitbetaald worden aan de leden.

Eko Holland Vee en Vlees staat in januari op de biobeurs Geïnteresseerde veehouders zijn van harte welkom op stand nummer 153.

Voor meer informatie:
Eko Holland Vee en Vlees
+31 06-25026252
eko.holland.vee.vlees@gmail.com 
www.ekohollandveeenvlees.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven